Eşdeğer Parça Uygulaması ve Koşulları Nelerdir?

tarafından
128
Eşdeğer Parça Uygulaması ve Koşulları Nelerdir?

eş deger parça nedir

Trafik kazaları çoğu zaman aracın hasar almasıyla sonuçlanır. Araç sahiplerinin hasar sonrasında en çok zorlandığı konular da yedek parça temini ve tamir sürecidir. Yedek parça temini ise aracın marka ve modeline göre değişir. Bu uygulama genelde sigorta firmalarının anlaşmalı olduğu servislerde ya da yetkili servislerde gerçekleştirilir. Aracın hangi servise gideceği ise sigorta şirketine göre değişkenlik gösterir. Sigorta şirketlerinin anlaşmalı araç servisleri hakkında daha detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin. Araç kasko fiyatları için ise kasko sigortası sayfamızdan bilgi alabilirsin.

Eşdeğer Parça Nedir?

Aracın hasar görmesi durumunda tamir sırasında kullanılan parçaların orijinali yerine aynı performansa sahip muadilinin kullanılmasına eşdeğer parça kullanımı denir. Kazadan sonra onarımı mümkün olmayan araç parçaları için kullanılsa da eşdeğer parça kullanımının bazı koşulları vardır.

Eşdeğer Parça Uygulaması Koşulları Nelerdir?

Kaza durumunda meydana gelen hasar halinde uygulanan eşdeğer parça kullanımı, aracın yaşına göre değişkenlik gösterir. Şayet araç, kazanın olduğu tarihte 3 yaşından küçükse ve hasar gören parçasının onarımı mümkün değilse orijinal parça ile değiştirilir. Orijinal parça bulunamazsa da eşdeğer parça ya da ömrünü tamamlamış araçlardan temin edilen orijinal parça ile değiştirilir. 

Aracın model yılından itibaren 3 yıldan fazla süre geçmişse de öncelik, eşdeğer parça ile değiştirilme durumudur. Eşdeğer parçanın bulunmadığı hallerde orijinal parça kullanılır.

Eşdeğer Parçaya İtiraz Edilebilir mi?

eş deger parçaya itiraz etmek

Danıştay kararı ile sigorta şirketleri, 2021 yılından itibaren sigorta sahibinden onay almadan herhangi bir işlem yapamamaya başlamıştır. Eşdeğer parça, yan sanayi parça ya da orijinal parça fark etmeksizin hangi parçanın takılacağı konusunda hak sahibi, araç sahibidir. Yani sigorta şirketleri araçlarda yapılacak değişimleri araç sahiplerinden onay alarak yapmak durumundadır.

Araç sahipleri ise yedek parça konusunda güvensiz hissetmektedir. Bu güveni inşa edebilmek için de 2015 yılında “eşdeğer parça sertifikası” uygulaması yürürlüğe girmiştir. Buna göre araca orijinal parça takılamıyorsa sigorta şirketlerinin, parçanın sertifikasını vermesi gerekmektedir. Bu duruma bağlı olarak sigorta şirketleri, TÜRKAK veya IAF çatısı altında çalışan belgelendirme firmalarıyla anlaşma yapmış ve TSE’nin onay verdiği parçalar kullanıldığı için de araç güvenliği koruma altına alınmıştır.

Logosuz Orijinal Yedek Parça ile Eşdeğer Parça Arasında Ne Fark Var?

eş deger parça logosuz orijinal-parça arasındaki fark

Logosuz orijinal yedek parça, aracın yedek parçalarıyla aynı üretim standartlarına göre üretilmiş, ancak marka logosu kullanılmamış olan parçadır. Eşdeğer parça ise aracın yedek parçalarına uygun ve eşdeğer kalitede olduğu, standartlara uygun bir şekilde üretildiği üreticisi tarafından belgelendirilen parçadır. Logosuz orijinal yedek parça, eşdeğer parçaya göre daha yüksek fiyatlıdır. 

Trafik Sigortası Orijinal Parça Veriyor mu?

Zorunlu Trafik Sigortası genel şartlarına göre hasar gören orijinal parçanın değiştirilmesi gerekiyorsa yine orijinal parça kullanılır. Hasar gören parçanın orijinali bulunamıyorsa eşdeğer veya yeniden kullanılabilir bir parça ile de değiştirilebilir ancak bu durum sigortalı araç sahibinin onayı olmadan yapılamaz.

Hasar gören parçanın orijinal olmaması halinde ise eşdeğer parça ile değişim yapılır. Ancak eşdeğer parça ile değişime imkân yok ise yine orijinal parça ile onarım sağlanır. Eğer aracında oluşabilecek değer kaybı ile ilgili merak ettiklerin var ise; araç değer kaybı hesaplama yazımızı okuyarak bu konuda detaylı bilgi edinebilirsin. 

Kasko Orijinal Parça Veriyor mu?

Kasko sigortasında araçta hasar görüp değişmesi gereken parça orijinal ise sigortacı tarafından orijinal parça tedarik edilir ve değişimi yapılır. Eğer değişmesi gereken araç parçası orijinal değilse aynı özellikleri taşıyan eşdeğer parça takılarak onarım yapılır. 

Kasko sigortasının ödeme yapabilmesi için sigorta şirketinin yedek parça değişiminden haberi olması ve onay vermesi gerekmektedir. Parça değişimi için hasar dosyası açılarak kasko poliçesi üzerinden işlemlerin yapılması ile masraflar şirket tarafından ödenir. Kasko neleri karşılar öğrenmek için içeriğimize göz atabilirsin. Hasar beyan örneği için tıklayın.

Kaskonu Sigortam.net’ten Yaptır!

Sigortam.net üzerinden kasko teklifi alarak sigorta şirketlerinin tüm tekliflerini tek bir ekranda görebilirsin. Bu sayede en uygun kasko sigortasını rahatlıkla bulabilir, ihtiyacın olan kasko teminatlarını kolayca seçebilirsin. Ayrıca 444 24 00 Sigorta Destek Hattımızdan arayarak kasko sigortanı telefonda da yaptırabilirsin.