Direksiyon sınavı, ülkemizde daha eğitimli sürücülerin yetişmesi ve dolaylı olarak trafik kazalarının, trafikte yapılan hataların önüne geçebilmek maksadıyla her geçen gün değiştirilmekte ve zorlaştırılmaktadır. Eskiden kolay bir şekilde alınabilen sürücü belgesi için şimdi zorlu aşamalardan geçmek gerekmektedir. Sürücü adaylarının en çok zorlandıkları adımlardan bir tanesi ise kuşkusuz direksiyon sınavıdır. Günümüzde direksiyon sınavından geçme oranı yüzde 50 seviyelerine kadar düşmüş durumdadır. Başka bir tabirle sınava giren her 2 kişiden 1 tanesi direksiyon sınavını geçememektedir. Bu yüzden bu yazımızda direksiyon sınavının en önemli parçalarından bir tanesi olan direksiyon sınavı soruları hakkında sizlerle detaylı bilgiler paylaştık.
Direksiyon sınavında sorulan sorular nelerdir?
Öncelikle sınav başlamadan önce kimliğinizi ve sınav giriş belgenizi yanınıza almayı unutmamalısınız ve sınavdan önce en az yarım saat süre zarfında sınav yerinde bulunmanız önemlidir. Bu yüzden öncelikle “Direksiyon Sınavında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?” yazımızı okumanızı önermekteyiz. Direksiyon sınavı iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm yani sınavın ilk 5 dakikası adayın heyecanını yenmesi ve kullanacağı aracı tanıyıp tanımadığının ölçülmesi ile geçmektedir. Bu etapta adaya araç tanıma ile ilgili çeşitli sorular yöneltilmektedir. Şayet araç tanıma ile ilgili sorulan bu sorulara 5’den fazla yanlış cevap verirseniz sınavınız başarısız sayılacaktır. Gelelim direksiyon sınavı soruları ve cevaplarına.
Lastik Hava Basıncı Değeri
Direksiyon sınavında en çok sorulan soruların başında lastikler gelmektedir. Lastik hava basıncı bunlardan birisidir. Lastik hava basıncının ortalama kaç olması gerektiği, bunun nerede yazdığı sorulmaktadır. Lastik hava basıncı aracın kullanım kılavuzunda ve yakıt kapakçığının iç kısmında yazmaktadır. Yüklü yüksüz gibi seçenekler bazında ön ve arka lastiklerinizin hava basıncının kaç olması gerektiğini buraya bakarak anlayabilirsiniz.
Lastikler hakkında sorulan bir diğer husus da lastik ömrüdür. Lastik ömrü kullanıma ve saklama koşullarına göre farklılık gösterse de ortalama 10 senedir. En kötü bu süre zarfında aracınızın lastiklerini değiştirmeniz gerekmektedir.
Araç el ve ayak frenleri
Sorulan sorulardan bir tanesi de el ve ayak fren sistemleridir. Duruş sırasında ayak freni kullanılmaktadır. El freni ise aracı sabitlemek ve aşırı eğimli yollarda şayet aracınızda yokuş kalkış desteği bulunmuyorsa aracı kaldırmak için kullanılmaktadır.
Soru: Araçta kaç tane fren vardır?
Cevap: 2 tane vardır. Ayak freni ve el frenidir.
Işıklandırma sistemi
Araç içi ışıklandırma sistemi, direksiyon sınavında sorulan sorulardan birisidir. Araç içi ışıklandırmaları açma kapama düğmeleri ışıklandırma sisteminin yanındadır. Aracın kapısı açıldığında ışıklar açılır, kapandığında kapanır. Tüm bu ışık detaylarını detaylı olarak öğrenmelisiniz.
Araç göstergeleri ve anlamları
Araç göstergesi araç için en önemli bölümlerden bir tanesidir. Burada hangi bölümün hangi anlama geldiğini muhakkak bilmeniz gerekmektedir. Araç hız, devir, yakıt gibi göstergeleri ve uyarı ikaz göstergeleri sorulabilecek sorular arasında yer almaktadır.
Sinyal ikaz lambaları
Acil durumlarda dörtlülerinizi yakmalı ve diğer araçları uyarmalısınız. Örneğin otobanda bir araç kaza yaptığında ve durmak zorunda kaldığınızda arkanızdaki araçların durumdan haberdar olmaları için dörtlülerinizi yakmalısınız. Bunun gibi birçok sebep yüzünden dörtlüler hayati önem arz etmektedir. Bunun yanında araç içinde sinyaller, ön ve arka sis lambaları gibi ışıklandırmaların da nereden açılıp kapandığını bilmek zorundasınız.
Aracınızın kaç vitesli olduğunu bilmelisiniz
Binek araçlarda genel olarak 5 vites ileri, 1 vites geri bulunmaktadır. Fakat yeni nesil araçlarda bu rakam 6 ya çıkabilmektedir. Aracın kaç vitesli olduğunu bilmeniz araca hakimliğiniz açısından önem arz etmektedir. Bunun yanında yokuş aşağıya giderken vitesi boşa almamalı ve vites değiştirirken de debriyaja sonuna kadar basmalısınız.
Devriyaj, Fren ve Gaz pedallarını bilmek
Araçlarda debriyaj, gaz ve fren pedalları bulunmaktadır. Sol ayağınızda sadece debriyaja basmalısınız. Sağ ayakla ise gaz ve fren kullanılır. Otomatik vitesli araçlarda ise debriyaj bulunmamaktadır. Bu yüzden bu araçlar sadece sağ ayakla kullanılırlar.
Akünün yerini göstermek
Aracın çalışabilmesi için aküye ihtiyaç duyulmaktadır. Araç aküsü aracın çalışması için gerekli olan elektrik akımını marş motoruna vermektedir. Belirli bir ömürleri bulunmaktadır. Akü ömrü dolduğunda değiştirilmesi gerekmektedir. Akünün yerini gösterebilmeniz direksiyon sınavında karşınıza çıkabilecek sorulardan bir tanesidir.
Araç yakıt durumunu bilmek
Araca hangi yakıt konulacağını ve mevcut yakıt durumunu bilmeniz önemlidir. Araç mevcut yakıt durumu araç gösterge panelinde gözükmektedir. Buradan aracın mevcut yakıt durumunu takip etmelisiniz. Şayet aracınızın yakıtı azalırsa araç yakıt ışığı yanmaktadır. Bu uyarı maiyetindeki ışık aracınızın yakıtının azaldığını ve yakıt takviyesi yapmanız gerektiği anlamına gelir. Araç yakıt ışığı yanarsa araç kaç km gider sayfamızdan da yakıt ışığı yandıktan sonra aracınızın ne kadar yol alabileceğini öğrenebilirsiniz.
Araç sinyal ışıkları
Sinyal ışıkları direksiyonun solunda yer almaktadır. Şayet bu kolu yukarı çevirirseniz sağ sinyal, aşağıya çevirirseniz de sol sinyali yakarsınız. Kol ileriye itildiğinde ise uzun farlarınızı yakmış olursunuz. Güvenli bir sürüş için muhakkak bu sinyallerin anlamlarını ve nasıl kullanılacağını öğrenmeniz gerekmektedir. Ayrıca direksiyon sınavında da sık sık bu sinyal ışıklarından sorular sorulmaktadır.
Araç kaputunu açarak, motor yağı ve soğutma suyu alanlarını göstermek
Araç kaputu araç içerisinden açılmaktadır ve genel olarak sürücü tarafında direksiyonun sol altında bulunur. Buradan araç kaputunu açmanız ve araç silecek suyu, soğutma suyu ve motor suyu gibi alanlarını göstermeniz istenebilmektedir.
Araç bagajını açarak, araçta bulunması gereken ekipmanları göstermek
Araç bagajını açtıktan sonra araçta bulunması gereken; stepne, kriko, reflektör, ilk yardım çantası gibi ekipmanları göstermeniz istenebilmektedir. Bu ekipmanların ne işe yaradıklarını, nasıl kullanacağını ve aracın neresinde olduğunu bilmelisiniz.
Dikiz aynalarının ayarlama yerini göstermek
Araca bindikten sonra öncelikle araç koltuğunu ve dikiz aynalarını kendinize göre ayarlamanız gerekmektedir. Güvenli bir sürüş için bu maddeler olmazsa olmaz maddelerdir. Yeni tip araçlarda dikiz aynaları sürücü tarafında cam ayarlama düğmelerinin olduğu bölümde bulunur. Buradan dikiz aynalarını kendinize göre ayarlamalısınız.
Araç içi ısıtma soğutma sistemlerini öğrenmek
Araç içi ısıtma soğutma sistemleri yani başka bir deyişle klimaya hakim olmalısınız. Her ne kadar bu konuda az soru sorulsa da soru gelmesi ihtimal dahilindedir. Klimanın nereden açıldığını, nereden kapandığını bilmeli, sıcaklığın nasıl ayarlandığını öğrenmelisiniz. Ayrıca aynalara, ayaklara gibi çeşitli havalandırma konumlarına hakim olmanız gerekmektedir.
Araç silecek sistemini bilmek
Araçlarda genel olarak ön ve arkada silecekler bulunmaktadır. Bu silecekler direksiyonun sağ tarafındaki koldan çalıştırılmakta ve hızı ayarlanmaktadır.
Bu yazımızda anlattıklarımıza hakim olmanız durumunda direksiyon sınavının ilk 5-10 dakikalık diliminde sorulan soruların tamamına rahatlıkla cevap verebilirsiniz. O yüzden sınava girmeden önce trafikkanunu.com olarak hazırlamış olduğumuz bu içeriği birkaç kez tekrar etmeniz faydalı olacaktır. Bu yazımızda direksiyon sınavında sorulan sorular hakkında detaylı bilgiler paylaştık.
Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.