Uzun Yola Çıkmadan Önce Araç Bakımı

tarafından
104
Uzun Yola Çıkmadan Önce Araç Bakımı

 

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte hem güneşli havaların hem de mavi gökyüzünün tadını çıkarmak için aracınla uzun yolculuklara çıkmak isteyebilirsin. Her ne kadar aracının genel bakımını yıl içinde periyodik olarak yaptırıyor olsan da bir aksilik sonucu kimsenin geçmediği, uzak ve ıssız bir yerde yolda kalmak hiç şüphesiz kötü bir deneyim olacaktır. Oysa yaz-kış özellikle yolculuğa çıkmadan önce araç bakımını yaptırabilir ve yolculuk boyunca araçta arızalanma gibi sorunla karşılaşmazsın. 

Araç bakımı ile ilgili teknik detaylara hâkim değilsen yetkili servislerin kapısını çalman gerekir. Bu açıdan kasko, trafik sigortası, seyahat sigortası ve araç kontrolü gibi işlemleri alanında uzman kişilere yaptırarak sorunsuz ve keyifli bir yolculuk yapabilirsin. Peki, uzun yola çıkmadan araç bakımı için gerekli olan işlemler nelerdir? Senin için yetkili serviste yaptırabileceğin bakım ve kontrollerin yanı sıra senin de kolayca yapabileceği kontrolleri tek tek inceledik. 

Aracının bakımını yaptırdın, gideceğin yollar belli, valizine koyacakların ve sağlık sigortan hazır. Peki, yolda ne dinleyeceksin? Dilersen senin için hazırladığımız müzik listesine göz atabilir, kendini müziğin akışına bırakarak yolculuğun tadını çıkarabilirsin. 

“Kasko Yaptırmak Mantıklı mı?” yazımızı okuyarak kasko sigortasının avantajları hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsin. 

Uzun Yol Öncesi Araç Bakımı 

İşte uzun yola çıkmadan önce araç bakımı ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler!

  • Klima bakımını yaptırabilirsin. Aracının kilometre bakımını yaptırarak klima filtrelerinin temiz olduğundan emin olabilir ve aracının yol performansını artırabilirsin. 
  • Aracındaki sıvıları kontrol edebilirsin. Araçtaki cam sıvılarını, motor yağının durumunu, fren hidroliğini, soğutma suyunu, hidrolik direksiyon yağı, radyatör sıvısını ve şanzıman yağını kontrol ettirerek aracının yüksek performans ile çalışmasını sağlayabilirsin. 
  • Aracının lastiklerine baktırabilir ve lastik diş derinliğini kontrol ettirebilirsin. Ömrü 5 yıldan fazla olan ve lastik dişleri yıpranmış tekerleklerle yola çıkmamalı; lastikte kesik, delik ve çivi gibi maddelerin olmadığından emin olmalısın. 
  • Yedek tekerlekleri ve lastik değiştirme ekipmanlarını yanında bulundurabilirsin. Lastiklerin 50-60 km’de bir değiştirilmesi gerektiği için araçta yedek lastiklerin bulunması olası kazaların önüne geçilebilmesi için çok önemlidir.  
  • Antifriz deyip geçme. Antifriz, özellikle 0’ın altına inen sıcaklıklarda radyatörlerdeki suyun donmasını önleyerek kireçlenme, aşınma ve paslanma gibi olumsuz etkilere karşı da aracını korur. 
  • Farların çalışıp çalışmadığına bakabilirsin. Havanın erken kararması, sis ve yağış şartlarında farların düzenli çalışması hayati önem taşıdığı için farların düzgün çalıştığından mutlaka emin olman gerekir.
  • Direksiyon sistemini kontrol edebilirsin. Aşırı ısı değişikliklerinden dolayı yollarda oluşan çukurlar ve yoldaki kum, tuz gibi aşındırıcı maddeler; direksiyon ve süspansiyon sisteminde aşınmaya neden olduğu için bu sistemleri kontrol ettirmen yararlı olacaktır. 
  • Rot ve balans ayarı gibi ön düzen ayarlarını yaptırmalısın. Direksiyon sistemi ile bağlantısı olan salıncak, amortisör, amortisör takozları gibi süspansiyon ekipmanlarını kontrol ettirmelisin. Patlak amortisörler, araçta kayma ve savrulmalara neden olabileceği için mutlaka değiştirilmeleri gerekir.
  • LPG sistemine baktırabilirsin. Eğer aracında LPG sistemi varsa bakım ve ayarlarını yaptırmalısın. 
  • Ayna ve camları gözden geçirebilirsin. Aracının ayna ve camlarını incelemeli, çatlak veya kırık olanları yenisi ile değiştirmelisin. 
  • Aracın kayış ve hortumlarına baktırabilirsin. Aracının kaputunun altında kalmak korkutucu olabilir. Kayışların çok az gevşek olmak kaydıyla yeterince sıkı ve aşınmamış olduğundan emin olmalı ve hortumda sızıntı olup olmadığını kontrol etmelisin. 
  • Silecekler eski ise mutlaka yenilemelisin.  Özellikle yaz aylarında aşırı ısıya maruz kalan farlar, verimliliğini yitirdiği için elektrik tesisatını mutlaka kontrol ettirmeli ve far ayarlarını da yaptırmalısın. 
  • Frenleri kontrol edebilirsin. Fren sistemine ait olan donanımlar aşınma ile karşı karşıya olduğu için araç kontrolü yaparken frenleri de atlamamak gerekir. Tekerleklerde aşırı gıcırdama ve sürtünme sesi varsa mutlaka aracını yetkili servise götürmelisin. 
  • Aracının aküsüne baktırabilirsin. Aracın çalışması için olmazsa olmaz parçalardan biri de aküdür. Çünkü kullanım ömrü bitmiş olan aküler seni yarı yolda bırakabilir.  
  • Aracın aydınlatma ekipmanlarını gözden geçirebilirsin. Eğer patlak varsa lambaları yenisi ile değiştirebilirsin. Matlaşma ve sararma varsa aydınlatma zayıf olacağı için farları sildirmek yeterli olacaktır. 
  • Aracın ateşleme sistemini inceleyebilirsin. Eğer aracın buji ve buji kablolarının yakıt sarfiyatında ve çekişte önemli rolü vardır bu nedenle eski ise mutlaka değiştirilmesi gerekir. 
  • Filtre kontrolü yaptırabilirsin. Uzun süre kullanılan filtreler, aracın geç ısınmasına ya da soğumasına neden olduğu için yakıt donmasına karşı yakıt filtresini kontrol etmek çok önemlidir. 

Uzun Yola Çıkarken Senin Yapabileceğin Bakım ve Kontroller 

Bu kontrolleri tamamladıktan sonra aracın artık yola çıkmaya hazır demektir. Bundan sonraki hazırlıklar ile sürüş keyfini üst seviyeye taşıyabilirsin. 

  • Aracın bakım gerektiren araçlarını kontrol edebilirsin. Aracının periyodik bakımlarını atlamıyorsan ve aracında da belirgin bir sorun yoksa araç kontrolünü senin yapman yeterli olacaktır. Bunun için araçta far, sinyal araçları, havalandırma ekipmanları, aynaları ve motorda sorun çıkarabilecek parçaları kontrol edebilirsin. 
  • Aracının iç ve dış temizliğini yaptırabilirsin. Uzun yol yapacağım diye aracın temizliğini yapmayı ihmal etmemelisin. Aracın ön camları ve aynadaki tozlar, görüşünü engelleyerek kazalara yol açabilir. 
  • Aracın yedek lastiklerinin sağlam ve havalarının da tam olduğundan emin olman gerekir. 
  • Olası risklere karşı aracında taşınabilir ve çok amaçlı elektrikli çakmak bulundurabilirsin.
  • Aracında mutlaka ilk yardım ve acil durum kiti bulunmasına özen göstermelisin. Araçlarda her zaman bulunması gereken ilk yardım malzemelerini kontrol etmelisin ve gerekli durumda yerine yenisini almalısın.
  • Araçtaki emniyet kemerlerini ve diğer tertibatı bizzat elinle kontrol edebilir ve çalışır durumda olduklarına emin olabilirsin.
  • Araçtaki gerekli belgeleri kontrol edebilirsin. Yolculuk boyunca problem yaşamamak ve olası bir polis çevirmesinde zorluk çekmemek için ehliyet, sigorta, ruhsat ve gerekli diğer belgeleri yanına almayı unutmamalısın. 
  • Navigasyon mu, harita mı? Yol boyunca eğer teknolojik araçlar yerine haritayı tercih edebilir, dilersen navigasyon ve GPS sistemlerinden de yararlanabilirsin. 
  • Müziksiz yolculuk olmaz. Seni zinde tutacak ve yolculuk keyfini üst seviyelere çıkaracak müzikler seçebilirsin. İşte şimdi yolculuğa çıkmaya hazırsın!

Kasko ve Trafik Sigortası ile Güvenle Yolculuk Et!

Tatilde daha özgür ve rahat seyahat edebilmek adına şahsi aracın ile yolculuğa çıkmak isteyebilirsin. Yılın son uzun tatilline başlamadan önce güvenli bir sürüş deneyimi yaşamak için araç bakımının yanı sıra her türlü olumsuzluğa hazırlıklı olmak adına kasko ve trafik sigortası yaptırabilirsin. Mevcut poliçenin bitiş tarihini kontrol edebilir ve gerekli ise tatile çıkmadan önce poliçeni yenileyebilir, güvenle seyahat edebilirsin. 

Hem aracına hem de bütçene özel en uygun fiyatlı poliçeyi almak için Sigortam.net web sitesi üzerinden veya 444 24 00 numaralı Sigorta Destek Hattını arayarak iletişime geçebilirsin.