Trafik kazaları; can kayıplarına, yaralanmalara, psikolojik yıkımlara ve maddi kayıplara neden olan bir problem. Alkol alan bir kişinin araç kullanması ise kaza riskini ciddi anlamda arttırır. Bu yüzden alkollü araç kullanan kişilere devlet tarafından çeşitli cezalar uygulanır.
Peki, “Alkollü araç kullanma sınırı nedir?” ve “Alkollü araç kullanan sürücülere ne gibi yaptırımlar uygulanır?” oldukça merak edilen sorulardan bazılarıdır. Konuya açıklık getirmek için size sıkça sorulan sorulardan oluşan bir bölüm hazırladık. Şimdi, alkollü araç kullanımı ile ilgili merak edilenlere göz atalım.
Alkollü Araç Kullanma Cezası Nedir?
Karayolları Trafik Kanunu’na göre alkollü araç kullanmanın yaptırımları vardır. Para cezası ve aracın trafikten men edilmesi gibi. Men edilen sürücünün ehliyetine 6 aylığına el konulur ve 20 ceza puanı uygulamasına tabi olur. Aynı zamanda alkollü olarak araç kullanmanın para cezaları da kademe kademedir. İlk, ikinci ve üçüncü kez yakalanma durumunda ödenecek ceza tutarları değişir.
Karayolları Trafik Kanunu’na göre ilk kez alkollü araç kullanma cezası 2024 yılında gelen güncelleme ile 6.440 TL’dir. Şimdi 2023 ve 2024 alkollü araç kullanma cezalarını karşılaştırmalı verelim.
Kademeler | 2023 trafik cezaları | 2024 trafik cezaları |
Alkollü araç kullanma cezası (ilk yakalanma) | 4.064 TL | 6.440 TL |
Alkollü araç kullanma cezası (ikinci yakalanma) | 5.096 TL | 8.075 TL |
Alkollü araç kullanma cezası (ikinci yakalanma) | 8.190 TL | 12.978 TL |
2. Kez Alkollü Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?
Karayolları Trafik Kanunu’na göre 2. defa alkol sınırını aşarak trafiğe çıkarsan 2. kez alkollü araç kullanma cezası olarak 8.075 TL ödemek zorunda kalırsın. Aynı şekilde aracı trafikten menedilir ve ehliyetine 6 ay değil, 2 yıl boyunca el konulur ve 20 ceza puanı alırsın. Eğer 2.defa alkollü araç kullanma cezasını 2 hafta içinde ödersen %25 indirim ile ödeme yapman yeterli olacaktır.
3. Kez Alkollü Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?
3. kez alkollü araç kullanma suçunu işleyen kişi, ağır yaptırımları olan trafik cezaları ile karşılaşır. Bu kişiye 3.defa alkollü araç kullanma cezası 2024 yılında 12.978 TL para cezası olarak uygulanır. Ayrıca eğer 3.kez aynı suçu işlersen ehliyetine 5 yıl süresince el konulur, aracın trafikten menedilir ve 20 ceza puanı alırsın. Alkollü araç kullanmak, hapis cezası ile de sonuçlanabilir. Kanunlara göre 3.kez aynı suçu işleyen kişilere 6 aydan fazla olacak şekilde hafif hapis cezası uygulanır. 3.kez alkollü araç kullanma cezasını 15 gün içinde ödersen bu tutar, %25 indirim ile ödeyebilirsin.
Üçüncü kez aynı suçu işleyen ve ehliyetine 5 yıl süreyle el konulan kişi, 5. yılın sonunda ehliyetini geri alabilmek için psiko-teknik değerlendirmeden geçer. Yani Alkollü araç kullanma sonucu aracını kaptırırsan psikiyatri muayenesi sonrasında uygun görülürse sürücü belgeni geri alabilirsin. Trafik sigortası cezası hakkında bilgi almak için tıklayın.
Alkolmetreye Üflememenin Cezası Var mı?
Alkolmetre, alkollü sürücüleri tespit etmek için kullanılan bir cihazdır. Karayolları Trafik Kanununa göre alkol miktarının tespiti için alkolmetre kullanımını kabul etmezsen 2024’de alkolmetre üflememe cezası olarak 18.453 TL idari para cezası ödemen gerekir ayrıca ehliyetine de 2 yıl süreyle el konulur.
Alkollü Araç Kullanma Cezası Affı Mümkün mü?
Alkollü araç kullanımı, trafikte en katı cezai yaptırımı olan uygulamalardan biridir. Alkollü araç kullanma cezası affı bulunmadığından yalnızca cezayı idari para cezasına çevirmek için işlemler yapılabilir. Eğer ehliyetine el konulmasını istemiyorsan, cezanın para cezasını çevrilmesi için gerekli mercilere başvuruda bulunabilirsin.
Alkollü Araç Kullanma Cezası İtirazı Nedir?
Haksız yere alkollü araç kullanma cezası aldığını düşünüyorsan idari mahkemeye başvurabilirsin. Ancak her türlü itiraz durumunda öncelikle trafik cezasını ödemen gerekir. Ceza tebliğ edildikten sonra 15 gün içinde elindeki kanıtlarla birlikte alkollü araç kullanma cezasının yazıldığı il veya ilçedeki sulh ceza hakimliğine itiraz dilekçesi ile başvuru yaparak itirazda bulunabilirsin. Başvuru sonucunda ceza incelemeye alınır, alkollü araç kullanma ve ehliyetine el koyma cezası iptal ettirilebilir.
Ehliyetine El Konulan Kişi Ehliyetini Nasıl Geri Alır?
Alkollü araç kullanma cezası, ehliyete el koyma şeklinde de gelişebilir. Trafikte alkollü araç kullanma suçundan ehliyetine el konulursa ehliyetini geri almak için alıkoyma süresinin bitimine kadar beklemen gerekir. Bu süre bittikten sonra en yakın trafik denetleme şube müdürlüğüne dilekçe ile başvurarak sürücü belgeni geri alabilirsin. Alkol nedeniyle kaptırdığın ehliyetini geri almak için ek olarak bir ödeme yapman gerekmez, yalnızca yanında cezayı ödediğine dair bir belge götürmen yeterli olacaktır.
Alkol Sınırı Kaç Promildir?
Trafikteki alkol limitinden bahsetmeden önce “Promil nedir?” öğrenmekte fayda var. Promil, vücuda alınan alkolün 100 mililitre kandaki oranını miligram olarak gösteren bir ölçü birimidir. Yani bir kişinin bir litre kanında yarım gram alkol varsa 0,50 promil oranında alkollü olduğu anlamına gelir.
- Ülkemizdeki yasalara göre hususi araçlar için trafikteki alkol sınırı 0,50 promildir.
- Hususi araç dışında kalan yani ticari araçlarda alkol promil sınırı ise 0,20 promildir.
Promil Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Alkol almış birinin kanındaki promil oranını kesin ve net bir şekilde tespit etmek pek mümkün değil. Ancak basitçe promil hesabı yapmak için kişinin vücut ağırlığı, genel sağlık durumu, yaşı, cinsiyeti, metabolizma sistemi gibi durumlar dikkate alınabilir. Ayrıca alkol alımından sonra geçen zaman da promil ölçümünü etkileyen durumlar arasında.
Basit bir şekilde hesaplamaya çalışalım:
- 0,20 promil, 20 miligram alkol/100 mililitre kan anlamına gelir. Yani promil oranı (20 : 100) 0,20 olur.
- 0,50 promil oranında alkollü olan birinin 100 ml kanında ise 50 mg alkol bulunur. Yani promil oranı 0,50’dir.
Promil Oranına Göre Etkiler Nelerdir?
Alkol kullanımı her bünyede aynı sonucu vermese de bazı genel etkilerden bahsedilebilir. Mesela 0,20 promil oranında alkollü olan birinin ruh hali değişmeye başlayabilir ve davranışları üzerinde kontrolü azalabilir. Kişide 0,50 promil oranında alkol varsa dikkat dağınıklığı yaşamaya başlayabilir. 0,80 promil oranı söz konusu olduğunda ise kişinin algısında bozulmalar ve kendini kontrol etmede sorunlar görülebilir.
Stajyer Ehliyet İçin Alkol Sınırı Nedir?
Alkollü araç kullanma cezalarında stajyer ehliyete sahip kişiler için durum farklıdır.Stajyer sürücüler için trafikteki alkol sınırını ve ihlali durumundaki trafik cezasını şu şekilde açıklayalım:
- Alkol oranı 0,20 promilin altında ise: Oara cezası ve 20 ceza puanı alır. Kural ihlali yapıldığı tarihte ceza puanı 75 ceza puanına ulaşıyor ise ehliyetine 2 yıl süre için el konur. Eğer ceza puanı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istersen “100 Ceza Puanı Dolunca Ne Olur?” başlıklı yazımıza göz atabilirsin.
- Alkol oranı 0,20 promilin üstünde ise: ehliyetine süresiz el konur.
Alkollüyken Yapılan Trafik Kazasının Zararını Araç Sigortaları Karşılar mı?
Alkollü sürücünün kaza yapması durumunda Kasko Sigortası ve Zorunlu Trafik Sigortası’nın kaza sonucu hasarı karşılayıp karşılamadığı sık sorulan sorulardan biri. Böyle bir durumda kazaya alkolün dışında başka bir faktörün sebep olup olmadığı yetkili birimler tarafından araştırılır. Alkollü araç kullanmanın dışında yol sorunları ya da arıza gibi etkenler de söz konusuysa sigorta şirketi tarafından ödeme yapılabilir.
Trafik kazasına sebebiyet verenin alkol olup önemli bir noktadır. Çünkü alkolün etkisi altında kalarak trafikte kazaya karışan bir sürücünün hasarını sigorta şirketleri karşılamaz. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak istersen “Sigorta Alkollü Kazayı Karşılar mı?” başlıklı yazımıza göz atabilirsin.
Aracını Güvence Altına Almayı İhmal Etme!
Trafik kuralları açısından çok dikkatli bir sürücü olsanız bile trafikte hiç beklemediğiniz bir anda tatsız sürprizlerle karşılaşabilirsin. Böyle zamanlarda ise araç sigortaları en değerli yardımcıların arasında yer alır.
Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası, hem senin aracını hem de olası bir kazada karşı tarafın hasarını, poliçede belirtilen limit ve teminatlar kapsamında güvence altına alan sigortalardır. Dilersen “Trafik Sigortası Nedir” başlıklı yazımızı okuyarak trafik sigortası hakkında, “Kasko Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?” başlıklı yazımızdan ise kasko hakkında bilgi edinebilirsin.
Henüz aracını güvence altına almadıysan da Sigortam.net üzerinden sanaen uygun Zorunlu Trafik Sigortası teklifini ve Kasko Sigortası teklifi alabilirsin.