Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM), 2003 yılında Trafik Sigortası Bilgi Merkezi Yönetmeliği’nin resmi olarak olarak yayınlanması sonrasında Tramer adıyla kuruldu. 2008 yılında yayınlanan yönetmelikle adı Sigorta Bilgi Merkezi yani SBM olarak değişen kurum, son olaraksa 2011 yılında Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi adını almıştır.
SBM trafik sigortası teklif alma, poliçe sorgulama ile ilgili merak edilen bilgileri yazımızda bir araya getirdik.
SBM Trafik Poliçe Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılıyor?
Trafik poliçe sorgulama SBM üzerinden birçok yöntemle yapılabiliyor. Web uygulaması ya da SMS gibi farklı yollarla trafik poliçe detaylarına ulaşabilirsin.
SBM trafik poliçe sorgulama yöntemleri aşağıdaki şekilde yapılabilir;
- SBM’nin uygulaması olan Sigortam 360.com ile trafik sigortası poliçeni ücretsiz olarak sorgulayabilirsin. SBM 360 uygulaması, trafik poliçe sorgulamayı e-devlet üzerinden yapabilmeni sağlıyor. Sadece plaka numaran ile sorgulama işlemini yapabilirsin. Sorgulama yaptığın araç kendi üzerine kayıtlı olmalıdır.
- SBM sorgulama içerisinde bir diğer kolay yok SMS’dir. Trafik poliçesi sorgulama için 5664’e de mesaj atabilirsin. Mesaja TRAFIK yazıp boşluk bırakarak plakayı yazman yeterli. Mesaj sorgulaması sonucu araca ait poliçe bilgileri cebine gelir.
- Çağrı merkezi hizmeti ile de araç sahibinin trafik poliçesinin olup olmadığı, var ise poliçe numarası, hangi tarihte sona ereceği, iptal edildiyse ne zaman iptal edildiği gibi bilgiler öğrenilebilir. Bu hizmetten yararlanmak için 11890 Alo Hasar çağrı merkezini arayarak aracın plakasını veya saşi numarasının iletilmesi yeterlidir.
Bilindiği gibi zorunlu trafik sigortası poliçesinin zamanında yenilenmemesi halinde oldukça ağır yaptırımlar sürücüleri bekliyor. Trafik sigortası poliçesini geciktiren sürücüler maddi trafik cezasının yanı sıra, gecikmenin yaşandığı her ay için de poliçe tutarı üzerinden %5 zamla karşılaşıyor. Ancak yaptırımlar sadece bu kadarıyla sınırlı değil. Özellikle araba sigortası fiyatları belirleme sürecinde en önemli faktörlerin başında gelen trafik sigortası basamakları da bu durumda devreye giriyor.
SBM org.tr üzerinden aracınızın trafik sigortası kademesini de sorgulayabilirsin. Poliçe yenileme süresi dolan sürücülerin trafik ekiplerince araçlarının bağlanması ve çekici, otopark gibi masraflarını da ödeme yükümlülüğü ile karşı karşıya kalmaları bu süreçte araç sahiplerini bekleyen diğer tehlikeler arasında yer alıyor.
SBM teklif ekranından yapılacak trafik sigortası sorgulama işlemi ile bu gibi aksiliklerle karşılaşmadan aracının sigortasını yaptırabilirsin.
SBM Online Trafik Teklifi Nasıl Alınır?
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinden (SBM) teklif almak için web sitesinin teklif alma sayfasına giriş yapmalısın. Sayfada bulunan başvuru formunu doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurarak kolayca teklif alabilirsin.
SBM online sistem üzerinden teklif almak için senden istenen bilgiler şu şekildedir:
- T.C. kimlik veya yabancı kimlik numarası
- İş yeri için vergi kimlik numarası
- Plaka (araç sigortaları için)
- Ruhsat bilgisi (araç sigortaları için)
Ücretsiz olarak en ucuz ve kapsamlı zorunlu trafik sigortası teklifini almak ve sorgulama yapmak için Sigortam.net üzerinden teklif formunu doldurabilir veya Sigorta Bilgi Hattımızı arayabilirsin.
SBM nedir yazımıdan SBM hakkında detaylı bilgi alabilirsin.
SBM Trafik Teklif Alma Ekranından Fiyatlara Nasıl Ulaşılır?
SBM online işlemler alanında “Trafik Sigorta Teklif Karşılaştırma” ekranına giriş yapmalısın. Buradaki trafik sigortası teklifleri bilgilendirme amaçlıdır. Yani ortalama primleri, sigorta şirketlerinin farklı tekliflerini görerek fikir sahibi olabilmeni amaçlar.
SBM trafik teklif karşılaştırma ekranında;
- İl,
- İlçe,
- Araç türü (otomobil vs.)
- İşleten tipi (gerçek/tüzel),
- Araç markası,
- Tarife basamak kodu
- Model yılı bilgilerinin girilmesi gerekir.
Bu verilere göre teklif karşılaştırma yaptığında; sigorta şirketi, asgari, ortalama, azami primleri ve şirketin web linkini görürsün. Eğer girdiğin bilgiler için veri bulunamıyorsa sonuç ekranında “Veri Bulunamadı” uyarısını da alabilirsin.
Trafik Sigortası Teklif Alma E-devlet’ten Nasıl Yapılır?
SBM teklif e-devlet üzerinden de alınabilen bir sorgulamadır. E-devlet üzerinden SBM’nin internet sitesine bağlantı vardır. E-devlet girişi yaparak da SBM’ye geçiş sağlanabilir. E-devlet trafik sigortası teklif alma işlemi ile SBM’den alma arasında bir fark yoktur çünkü yine ikisi de Sigorta Bilgi Merkezi bağlantısına gider. Hangi giriş bilgileri ile sisteme girilmesi açısından bir fark vardır. Bu açıdan e-devlet ya da SBM web üzerinden trafik sigortası poliçe sorgulama ve teklif ekranlarına ulaşılabilir.
SBM Trafik Sigortası Fiyatları Ne Kadar?
Trafik sigortası fiyatları, şirketten şirkete önemli farklılıklar gösteriyor. SBM.org.tr üzerinden SBM sigorta teklifi aldığında farklı fiyatlarla karşılaşman bu nedenle gayet doğaldır. Uygun fiyata araç trafik sigortası yaptırmak isteyen sürücüler için en önemli konu olabildiğince farklı sigorta şirketinden teklif almaktan geçiyor. Çünkü, her sigorta şirketinin farklı risk değerlendirmeleri ve para politikaları belirlemesinden dolayı aynı sürücü ve araç için farklı fiyatlar verilebiliyor. Eğer sen de aracının trafik sigortasını daha uygun fiyatlarla yaptırmak istiyorsan Sigortam.net üzerinden sigorta şirketlerinin tekliflerini karşılaştırabilirsin. Bu sayede bütçen için en uygun poliçeye anında sahip olabilirsin. Yaptıracağın poliçe için en iyi fiyat garantisi avantajından yararlan, poliçene dakikalar içinde kolayca sahip ol.
Aşağıda örnek olması açısından trafik sigortası fiyatları için bir liste oluşturduk. İstanbul ili için Sigortam.net’ten satın alınan trafik sigortası poliçe primlerinin medyan yani ortalama değerlerini listeledik. Tablodaki tutarlar 2024 Şubat ayı trafik poliçe primlerinin medyan değerleridir. Sigorta şirketlerine, ürün kapsamlarına, sürünün hasar geçmişine göre fiyatlar değişebilir.
Hasar Bamağı | Trafik Sigortası Fiyatı |
1 | 18.681 TL |
2 | 15.491 TL |
3 | 11.822 TL |
4 | 9.863 TL |
5 | 7.745 TL |
6 | 6.523 TL |
7 | 4.892 TL |
8 | 4.273 TL |