Trafik sigortası hasarsızlık indirimi, poliçe prim tutarında sürücülere avantajlar sağladığı için oldukça merak edilen bir konu. Hasar yaşamadan poliçe dönemini tamamlamak ve indirim basamaklarında ilerlemek en sonunda %50 oranında indirim imkanı sağlıyor. Şimdi trafik sigortasında hasarsızlık indirimi hakkında merak edilen detaylara geçelim.
Trafik Sigortasında Hasarsızlık İndirimi Nedir, Nasıl Belirlenir?
Trafik sigortasında hasarsızlık indirimi, belirli bir süre hasar almayan sürücülerin bir sonraki poliçe döneminde indirim almasını ifade eder. Hasarsızlık indirimi uygulamasının asıl amacı, dikkatli ve kazaya karışmayan sürücüleri ödüllendirmektir. Hasarsızlık indirimi sağlanması aynı zamanda poliçe döneminde hasara neden olmuş, gelecek dönem için de yüksek risk taşıyan sürücüleri cezalandırma görevini görür. Hasarsızlık indirimi bu sebeple sürücüleri daha dikkatli olmaya ve trafik kurallarına uymaya teşvik edici bir uygulama olarak kabul edilir.
Trafik sigortasında hasarsızlık indiriminin ne oranda olacağı, trafik sigortasında araca atanan basamak üzerinden belirlenir. Hasar durumuna göre her sigorta dönemi sonunda basamaklar değişir. Hasarsızlık indirimi basamakları değiştikçe trafik sigortası fiyatında da değişkenlik meydana gelir.
Kaskoda hasarsızlık indirimi hakkında da yazımızdan bilgi alabilirsin.
Trafik Sigortası Hasarsızlık İndirim Oranları Nelerdir?
Basamak | Hasarsızlık İndirim Oranları | Hasarsızlık Sürprim Oranları |
8.basamak | %50 | – |
7.basamak | %40 | – |
6.basamak | %20 | – |
5.basamak | %5 | – |
4.basamak | – | – |
Hasarsız geçirilen bir yılın sonunda indirim oranı kademeli olarak artar. Hasar olan yıllarda ise trafik sigortası prim ücreti yine kademeli olarak yükselir. 4.basamaktan doğru 3, 2, 1 ve 0.basamaklar da sürprim basamaklarıdır. Tüm basamakları detaylı olarak öğrenmek için trafik sigortası basamakları yazımıza göz atabilirsin. Yani hasar ve hasarsızlık durumu, indirim ve fiyat artışı olarak trafik sigortası fiyatını etkiler.
Trafik Sigortası Hasarsızlık İndirimi Nasıl Kazanılır?
Trafik sigortası poliçesinin başlangıç kademesi 4.basamaktır. Bir yıl boyunca hasar yaşamadan yenileme döneminde poliçesini yaptırmak isteyen sürücüler 5.basamağa yükselir. Yani yenileme sırasında %5 indirim hakkı kazanır. Her poliçe dönemi hasar yaşamadıkça basamaklar ilerler. 6.basamakta %20 indirim, 7. basamak %40 indirim olarak poliçe primine yansır. 7.basamağa kadar hasarsız geçirilmesi gereken süre bir yıldır, yani bir poliçe dönemidir.
7. basamaktan 8. basamağa geçerken ise en az 5 poliçe dönemi boyunca hasar yaşamadan 7.basamakta kalıcı olmak gerekir. Bu süre sonunda 8. basamağa geçilebilir ve %50 en yüksek olan hasarsızlık indirimine hak kazanılır. Trafik sigortası 8. basamak ne demek konulu yazımızdan daha detaylı bilgi alabilirsin.
Trafik Sigortası Hasarsızlık İndirimi Nasıl Bozulur?
Hasarsızlık basamaklarında ilerlerken eğer bir kaza yaşanır ve trafik sigortasından tazminat ödenirse hasarsızlık durumu bozulur. Bir örnek verelim, sürücü 4.basamaktan başladı, hasar almadı 5. basamağa geçti, sonraki yılda hasarsız geçirdi 6. basamağa geçti. 6. basamaktayken kaza yaşadı ve karşı tarafın aracının masrafını trafik sigortasından ödedi. Araçların aldığı her hasar, bir sonraki hasarsızlık indirim basamağa geçilmesine engeldir. Bu durumda bir sonraki sene 7.basamağa geçemez, tam tersi yeniden 5.basamağa düşer. Yani yine %5 indirimle poliçesini yaptırabilir ama 7. basamaktaki %40 indirime hak kazanamaz. Bir noktada bu durum hasarsızlık indirimi hakkının kaybedilmesine ve trafik sigortası primlerinin yenileme döneminde artmasına neden olur. Hasarsızlık kademeleri adım adım ilerlediği için hesaplamayı ileri ve geri olarak yukarıdaki tablomuzdan da hesaplayabilirsin.
Eğer sürücü hasarsızlık indirim basamaklarındayken her yıl kaza yaşamaya başlarsa ya da 4. basamaktan itibaren hasarsızlık basamaklarına hiç geçemeden kaza yaşarsa sürprimli basamaklara doğru ilerler. Trafik sigortası basamak uygulamasında; poliçenin ilk yılının hasarla kapatılması halinde 3. basamakta %45, ikinci yılının hasarla kapatılması halinde 2. basamakta %90, üçüncü yılının da hasarlı kapatılması halinde ise 1. basamakta %135 oranında poliçe priminde artış uygulanır. 1.basamakta üç ve daha fazla trafik kazası sonucu tazminat alan sürücülere ise 0.basamaktaki %200 prim artışı uygulanır.
Trafik Sigortası Hasarsızlık İndirimi Sorgulama Nasıl Yapılır?
Hasarsızlık indirim kademeni öğrenmek için trafik sigortası poliçe bilgilerini sorgulaman gerekir. E-devlet üzerinden “Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama” ekranından indirim ve sürpirm bilgilerinin detaylarına ulaşabilirsin.
Örneğin 5. basamaktaysan ve poliçe döneminde hasar almadıysan yenileme sonrası 6.basamağa yükselip %20 indirim alabileceğini hesaplayabilirsin. Yukarıdaki tablomuzdaki hasarsızlık basamakları hesaplama yapmanda yardımcı olur.
Araç Satışı Halinde Hasarsızlık İndirimi Devam Eder Mi?
Aracın satışı ve sonrasında aynı araç türünde başka bir araca sahip olunması halinde, süre bağımlılığı olmadan uygulanan primler kaldığı hasarsızlık indirim basamağından devam eder. Yani örneğin otomobilin var 6. basamakta hasarsızlık indirimine sahipsin, aracını sattın ve bir süre sonra yeni bir otomobil aldın. İkisi de aynı araç türü olan otomobil olduğu için hasarsızlık indirimin kaldığı yerden devam eder. Yeni otomobil alma süren de hasarsızlığı etkilemez, diyelimki 3 sene sonra yeni aracını satın aldın yine kaldığın yerden indirimli trafik sigortanı yaptırabilirsin.
Eğer araç satışından sonra farklı bir araç türünde ruhsat sahibi olunursa bu durumda ilk kez trafiğe çıkan sürücülerin tabi olduğu 4.basamak yani indirimsiz prim uygulaması işletilir. Yine aynı örneği devam ettirelim, otomobilini sattın sonrasında farklı bir araç türü olan kamyonet aldın. Kamyonet trafik sigortası priminde otomobil için geçerli olan hasarsızlık kademesi kabul edilmez, indirim hakkını kullanamazsın. Yeniden otomobil alırsan eğer kaldığın hasarsızlık indirim kademesini kullanabilirsin.
Trafik sigortasının Yaptırılması Gecikirse Hasarsızlık İndirim Hakkı Kaybolur mu?
Trafik sigortası yaptırma süresi gecikirse hasarsızlık indirim hakkı kaybolmaz. Gecikme sonucu yeniden trafik sigortası yaptırıldığında hasarsızlık kademesi kaldığı yerden devam eder. Hasarsızlık indirimi bozulmasa bile gecikme sonucu yaptırılacak trafik sigortasına sürprim cezası uygulanır. Poliçe bitiş tarihinden itibaren her 30 günlük yani aylık periyod için artarak ilerleyen %5 sürprim cezası vardır. 2. ay %10, 3. ay %15 şeklinde %50’ye kadar sürprim oranları, poliçenin fiyatını artırır. Bu açıdan hasarsızlık indirimi devam etse de sürprim uygulaması olacağı için indirimin etkisi genel poliçe tutarında azalmış olacaktır.
Hasarsızlık İndirimi Hangi Hasarlara Rağmen Devam Eder?
Aracında içinde ya da dış yüzeyinde sıyrık ve çizik gibi küçük hasarlarda, poliçe şartları kapsamında hasarsızlık indirimi uygulanmaya devam eder. Yalnızca bir defa geçerli olmak üzere, cam kırılması ve radyo çalınması durumunda da hasarsızlık indiriminden yararlanabilirsin. Kazada karşı tarafın 8/8 kusurlu olması durumunda da hasarsızlık indiriminden yararlanmaya devam edebilirsin.
Eşler Arasında Hasarsızlık İndirimi Aktarımı Yapılabilir mi?
Bir eşin üzerine olan aracın satılmasının ardından diğer eşin üzerine araç alınması durumunda hasarsızlık indirimi devam etmez. Trafik sigortasında hasarsızlık indirimi kişilere aittir ve eşler birbirinin hakkını devir alamaz. Hasarsızlık indirimi transferi eşler arasında yalnızca kasko sigortasında mümkündür.
Trafik Cezaları Hasarsızlık İndirimini Nasıl Etkiler?
Trafik cezası alındığında hasarsızlık indirim kademesi değişmez, yani ceza alınması hasarsızlık basamağını düşürecek, daha avantajsız bir kademeye indiricek bir durum değildir. Hasar basamağının düşmesi yani indirimin azalması sadece kaza yaşanması durumunda olabilir.
Trafik cezaları hasarsızlık basamağını değiştirmese de trafik sigortasının primlerinin belirlenmesinde etkilidir. Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Yönetmeliğinde; “Risk değerlendirmesinde esas alınabilecek trafik kuralı ihlaller sonucu sürücülere uygulanan ceza puanları ile sürücü belgelerine el konulma süresi ve nedenleri sigorta priminin tespitinde kullanılabilir.” fıkrası eklenmiştir. Yönetmelikteki bu durumlar sigorta primlerinin artmasına neden olabilir. Trafik cezası alan araç sahiplerininin daha yüksek prim ödemesi uygulamasında esas amaç sürücüleri dikkatli kullanmaya teşvik etmektir.
Sigorta Şirketleri Arasındaki En İyi Fiyat ile Trafik Sigortanı Yaptır!
Sigortam.net üzerinden en ucuz araba sigortası sorgulaması yaparak, tek bir ekranda farklı sigorta şirketlerinin sunduğu teklifleri karşılaştırabilir, en uygun poliçeyi anında satın alabilirsin. Dilersen 444 24 00 numaralı Sigorta Destek Hattı’ndan 7/24 sigorta uzmanlarına danışarak trafik sigortanı bir telefonla yaptırabilirsin.