Kazaya karışan araç sahiplerinin ve diğer kişilerin hasar ve sağlık masraflarını karşılayan trafik sigortasını her motorlu taşıt sahibi yaptırmak zorundadır. Bu sigortayı yaptırmamanın ise kanunlar çerçevesinde bazı yaptırımları bulunur. Bu nedenle araç sahiplerinin zorunlu trafik sigortası kaç yılda bir yapıldığını bilmesi gerekir.
Trafik Sigortası Nedir, Hangi Durumlarda Gereklidir?
Zorunlu trafik sigortası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu çerçevesinde tüm motorlu araç sahiplerinin yaptırması gereken sigorta türüdür. Bu sigorta, trafikte gerçekleşen herhangi bir kaza nedeniyle diğer araçlarda hasar meydana geldiğinde ya da 3. kişilerin yaralanması durumunda sürücüleri güvence altına alır. Zorunlu trafik sigortası süresi boyunca sigorta şirketleri bu kazalarda oluşan maddi ve bedensel zararları poliçe kapsamına göre karşılamakla yükümlüdür. Trafik sigortası nedir? yazımızdan daha detaylı bilgi alabilirsin.
Trafik Sigortası Kaç Yılda Bir Yapılmalıdır?
“Trafik sigortası kaç yıllık?” sorusu birçok araç sahibinin merak bir konudur. Trafikte yaşanan bir kazada sürücülerin haklarını koruyan zorunlu trafik sigortası süresi 1 yıl olarak belirlenmiştir. Bu sürenin sonunda sürücülerin sigortalarını yenilemeleri zorunludur.
Bununla birlikte, sigorta herhangi bir tarihte yapılabilir, sigorta zamanıyla ilgili kriterler sıfır ve 2. el araçlar için farklılık gösterir. Sıfır araçlar için satın alındıkları anda yaptırılması gereken zorunlu trafik sigortası, 2. el araçlarda ise noter satışından sonra 15 gün içinde yaptırılabilir. 2. el satışta eski ruhsat üzerine kayıtlı olan sigorta yeni sigortaya işlemez. Ancak, eski araç sahibinin sigortası varsa 15 gün süresince bu sigorta devam eder. Bu süre içinde yenilenmeyen sigorta için 2. el araç sahibine ceza kesilir ve araç trafikten men edilir.
Sigortası yapılmayan ya da belirtilen süre sonunda yenilenmeyen araçların trafiğe çıkması kanunen yasaktır. Bu yasağa uymayan sürücüler cezai yaptırımla karşılaşır. Özellikle çevirmeler ve rutin kontroller sırasında yetkililerin trafik sigortası bulunmayan araçları bağlama hakları bulunur. Bu durumda, sürücülerin araçlarını tekrar kullanmaları için prosedürlere göre hareket etmesi gerekir.
Geçici trafik sigortası poliçeleri de vardır. Kısa süreli trafik sigortası hangi şartlarda yapılır ilgili yazımızdan öğrenebilirsin.
Trafik Sigortası Yenileme Zamanı Hafta Sonuna Denk Gelirse Ne Yapmalıyım?
Hafta sonu poliçesi biten araç sahipleri sigortalarını takip eden pazartesi günü yenileyebilir. Bu durumda araç sahipleri herhangi bir cezai yaptırımla karşılaşmaz. Bunun nedeni pazar günleri sigorta şirketlerinin kapalı olmasıdır.
Sigortamı Gününden Önce Yenilersem Mevcut Poliçem Biter mi?
Araç sahipleri sigorta süresi bitmeden poliçelerini yenileyebilir. Ancak, bu durumda süresi bitene kadar mevcut trafik sigortası devam eder. Poliçenin süresi dolduğunda yenilenen sigorta devreye girer.
Trafik Sigortası Yenileme Yapmak Neden Önemlidir?
Zorunlu trafik sigortasını yenileyen araç sahipleri, kusurlu oldukları bir kazada meydana gelen maddi ve manevi hasarları teminatlar kapsamında ödemekten kurtulabilir. Özellikle, büyük maddi hasarlı kazalarda ve vefat durumunda masraflar oldukça fazla olabilir. Sigorta yaptırmayan ya da biten sigortayı yenilemeyen araç sahipleri, kusurlu bulundukları kazalardaki tüm masrafları karşılamak zorunda kalır. Zorunlu trafik sigortası, karşı tarafta meydana gelen bedeni hasarları ve hastane masraflarını karşıladığı gibi malullük ve ölüm durumunda manevi tazminatı da karşılar. Bu nedenle trafik sigortası yenileme süresi 1 yıl olduğu için araç sahiplerinin sigortayı yaptırdıkları tarihi takip etmeleri faydalı olur. Aynı zamanda trafik sigortası yenilemesi hasarsız geçirilen poliçe dönemleri sonunda hasarsızlık indirimi alınmasına imkan verir.
Trafik sigortanı online olarak yenilemek istiyorsan ve internetten trafik sigortası yaptırmak güvenli mi diye merak ediyorsan ilgili yazımızdan detayları öğrenebilirsin.
Trafik Sigortamı Yenilerken Hasarsızlık İndiriminden Nasıl Yararlanırım?
Araç sahipleri, trafikte herhangi bir kaza yapmadıkları ve hasara neden olmadıkları 1 yıllık süre için sigortalarını yenilerken hasarsızlık indiriminden yararlanmaya hak kazanır. Hasarsız geçen her yeni yılda bu indirim sigorta şirketleri tarafından yeniden hesaplanır. İndirim oranları sigorta şirketine göre değişiklik gösterebilir. Hasarsızlık indiriminde araçların markası, modeli ve yaşı da etkili olabilir. Araç el değiştirdiğinde ise yeni araç sahibi bu indirimden yararlanamaz.
Sigorta Şirketimi Değiştirsem İndirim Hakkımı Kaybeder miyim?
Hasarsızlık indirimi araç sahipleri için geçerlidir ve sigorta şirketlerinden bağımsızdır. Yani, sürücüler yeni poliçe kapsamında da hasarsızlık indiriminden yararlanabilir.
Trafik Sigortasını Yaptırmamanın Cezası Nedir?
Sigorta geçerlilik süresi sonunda yenilenmeyen poliçe ya da hiç yaptırılmayan sigorta nedeniyle araç sahipleri belirlenen cezaları yerine getirmekle yükümlüdür. Sigortasız trafikte yakalanan araçlar çekilerek trafik şubelerinin otoparklarına alınır. Bu durumda, sürücülerin yalnızca belirlenen cezayı ödeyerek tekrar trafiğe çıkması mümkün değildir. Sürücülerin araçlarını geri alabilmesi için zorunlu trafik sigortasını yaptırması gerekir. Trafik sigortası yaptırmamanın cezası hakkında detaylı bilgi için tıkla.
Standart prosedüre göre araç sahiplerinin öncelikle otopark görevlileri ile görüşerek araçlarının çekildiğini bildirmesi gerekir. Ardından gerekli belgelerle birlikte gelen sürücüler para cezasını, çekici ve otopark masraflarını da ödedikten sonra araçlarını teslim alabilir. Aracın trafik şube otoparkında kaldığı her gün için ekstra ücret de talep edilebilir. 15 gün içinde ödenen cezalar için indirim uygulanabilir. Bu süreç oldukça zorlu ve masraflı olabileceği için araç sahiplerinin zorunlu trafik sigortasını zamanında yaptırması ya da yenilemesi önemlidir.