Tekne ehliyeti nedir? Tekne ehliyeti nasıl alınır?

tarafından
184
Tekne ehliyeti nedir? Tekne ehliyeti nasıl alınır?

 

Tekne ehliyeti hakkında tüm merak edilenler

Türkiye’de tekne endüstirisi en hızlı büyüyen sektörlerden bir tanesidir. Gerek hobi, gerekse sporculuk faaliyetlerini yürütmek maksadıyla satın alınan tekne ve yat sayısı büyük bir hızla artış gösteriyor. Bu alanda hizmet veren tersaneler son yıllarda talep patlaması yaşıyorlar. Ülkemizde değişik boy ve cinslerde yüz bini aşkın tekne bulunmaktadır. Ancak bu tekneleri her isteyen dilediği gibi kullanamaz. Nasıl ki karayollarında motorlu ve motorsuz araçları kullanmak için sürücü belgesine ihtiyacınız varsa tekne kullanmak için de tekne ehliyeti almanız gerekmektedir. Tekne ehliyeti veya diğer adı ile amatör denizci belgesi veya kısaca ADB, deniz araçları kullanmak için yetkinliği gösterir resmi bir belgedir. Tekne ehliyeti deniz trafiğinin kontrolü için gerekli bir unsudur. Peki kimler tekne ehliyeti alabiliyor, kimlerin alması zorunludur?

Tekne ehliyeti almak zorunlu mu, şart mı?

Tekne ehliyeti, 10 BG üzerin tüm tekneleri kullanmak için gerekli olan bir belgedir. Şayet kullanmak istediğiniz tekne veya yat 10 BG üzerinde ise muhakkak tekne ehliyeti almak için müracaatlarınızı gerçekleştirmelisiniz.

Tekne ehliyeti alma şartları nelerdir, kimler alabilir?

Tekne ehliyeti almak

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının tekne ehliyeti alabilmeleri için öncelikle bazı basit şartları sağlıyor olmaları gerekmektedir. Bunlar;

  • 14 yaş ve üzerinde olmak. ( 14 ile 18 yaş aralığında olanların veli izni alması şarttır.)
  • Başvuruda bulunan kişinin daha önce yurt dışına adam kaçırma ve kaçakçılık suçlarına karışmamış olması,
  • Kişinin sağlık açısından tekne kullanmaya elverişli olması ve bunu sağlık raporu ile belgelemesi,
  • En az ilköğretim mezunu olmak.

Şayet yukarıda saymış olduğumuz başvuru şartlarını sağlıyorsanız sizler de tekne ehliyeti almak için gerekli başvuru adımlarına geçebilirsiniz.

Tekne ehliyeti nasıl, nereden alınır?

Tekne ehliyeti almak için öncelikle Amatör Denizcilik Federasyonu resmi web adresi üzerinden başvuru yapmanız gerekmektedir. Bunun için https://adbs.uab.gov.tr/giris sayfasından E-Devlet şifreniz ve TC kimlik numaranız ile giriş yapmalı ve akabinde açılan sayfada sınav başvurusu bölümüne ulaşmalısınız. Yeni sınav açıldığında buradan müracaatınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Yapmış olduğunuz müracaat doğrultusunda aşağıda vermiş olduğumuz belgeleri tamamlayanlar sınava girmeye hak kazanacaklardır. Bu sınavı başarı ile geçerseniz de tekne ehliyetinizi alabilir ve tekne, yat kullanmaya başlayabilirsiniz. Sınav sonucunuz tarafınıza kısa mesaj ve e-mail ile bildirilmektedir.

Tekne ehliyeti başvurusu sırasında istenilen belgeler nelerdir?

Tekne ehliyeti başvurusu

Tekne ehliyeti almak için en önemli adım kuşkusuz sınav ücretini yatırmanız ve sınavda başarılı olmanızdır. Sınav online online ortamda gerçekleştirilmektedir ve tekne ehliyetinizi teslim almak için aşağıdaki belgelere ihtiyaç duymaktasınız.

  • Vesikalık fotoğraf,
  • 18 yaşından küçükler için noter onaylı muvafakatname,
  • Nüfus cüzdanı aslı,

Bu belgeler amatör denizci belgesi almak için yeterlidir. Hali hazırda E-Devlet vasıtası ile başvurularımızı gerçekleştirdiğimiz için kimlik gibi çeşitli bilgiler doğrudan sisteme işlenmektedir. Sadece yukarıdaki verdiğimiz başvuru bilgileri ile başvurunuzu gerçekleştirmelisiniz.

Tekne ehliyeti geçerlilik süresi ne kadardır?

Tekne ehliyeti, sürücü belgesi gibi belirli bir sene geçerlilik süresi olan bir belge türü değildir. Bir kere tekne ehliyetinizi aldıktan sonra sağlık problemi yaşamadığınız takdirde ehliyetinizi kullanmaya devam edebilirsiniz.

Tekne Ehliyeti Fiyatları

Tekne ehliyeti almak için sınav başvuru ücreti, kartınızı çıkarmak için de kart ücreti ödersiniz. Bu ücretler 24 metre kareye kadar özel şahsi tekneler için toplam 200 TL’yi geçmemektedir.

10 BG altındaki motor kapasitesine sahip tekneler için amatör denizci belgesi gerekmemektedir. Bunun yanında teknenizi ticari amaçla kullanacaksanız tekne ehliyetiniz ile ticaret yapamayacağınızı bilmeniz gerekir. Ticari faaliyetler için Gemiadamı Yeterlilik Belgesi almanız gerekmektedir.

Bu yazımızda tekne ehliyeti almak kaç paradır, kaptan ehliyeti nasıl alınır, başvuru formu, tekne ehliyeti için gerekenler gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.