Plaka İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

tarafından
145
Plaka İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç sigortası yaptıracaklar bu işlem öncesinde plaka ile araç hasar kaydı sorguluma işlemini gerçekleştirerek, sigorta için ödenmesi gereken karşılığın adil olup olmadığını öğrenebilirler. Bu kapsamda sigortaya ilişkin tutarların doğruluğunun sürücü tarafından takip edilebilmesi için plaka ile araç sorgula işlemini gerçekleştirmek önem arz eder. Diğer yandan ikinci el bir araç alımı yapan kişi, hasar kaydı öğrenme işlemini yaparak aracın hasar geçmişi hakkında bilgi alabilir ve bu kapsamda satın alımda değerinin üstünde bir rakam ödememek için gerçek verilere ulaşır. Hasar ödeme süreci ve istenen belgeler hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin. 

Plakadan araç hasar kaydı sorgulaması yapıldığında araca ilişkin2003 senesindenitibaren meydana gelen ve hasara neden olan tüm kazalar ve kazaların neden oluştuğu, tarih detayları, hasarlar ve tutarları öğrenilir. Hasar sorgulama nasıl yapılır sorunun tüm detaylarını yazmızın devamında senin için bir araya getirdik. 

Plakadan Araç Hasar Kaydı Sorgulama Yöntemleri

Plakadan araç hasarı sorgulandığında, aracın hasara sebep olan kazaları ve tarihleri, gerçekleşen hasarlar, hasarların maddi değeri hakkında bilgiler edinilir. Plakadan araç hasar sorgulamak için SMS’le, E-devlet üzerinden, Sigortam360’la, tramer ve çağrı merkeziyle sorgulama yöntemleri kullanılır. Araç hasar kaydı sorgulama yöntemlerinden biri şase no ile araç hasar kaydı sorgulamadır. Şase no sorgulama hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin.  

Plakadan araç hasarı sorgulandığında, aracın hasara sebep olan kazaları ve tarihleri, gerçekleşen hasarlar, hasarların maddi değeri hakkında bilgiler edinilir. Plakadan araç hasar sorgulamak için SMS ile, E-devlet üzerinden, Sigortam360’la, TRAMER veya çağrı merkeziyle sorgulama yöntemlerini kullanabilirsin. Gel, plaka ile araç hasar kaydı sorgulama işlemini daha detaylı inceleyelim.

SMS İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama

SMS ile araç hasar kaydı sorgulama işlemi için kullanılabilecek yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Plaka ile araç hasar sorgulama yapmak için ilk olarak araç plakasını bitişik halde yazıp, ‘’5664’’ numarasına mesaj göndermelisin. Bu işlem ile araç plakası değişmiş olsa dahi eski hasar bilgileri hakkında detaylar, mesaj gönderilen telefona gelecektir. Araba hasar sorgulama sms işlemi için alınan ücret ise 46 TL’dir.
  • Ayrıca araçta değişen parça olup olmadığını öğrenmek için mesaj metnine “PARÇA” bir boşluk bırakıp “plaka numarası” yazarak 5664’e SMS göndermelisin. Ardından kısa süre içinde araca ilişkin değişen parçalar ve bu parçaların hangi tarihlerde değiştiği hakkında bilgi SMS ile iletilecektir.
  • Eksper raporu olan kazalara ilişkin hasarlı parçaları ve değişim durumlarını öğrenmek için mesaj metnine “PARÇA” boşluk “plaka bilgisi” boşluk “hasar tarihi” bilgisi yazarak 5646’e SMS gönderebilirsin.
  • Araçta değişen parçalar varsa hasarın oluştuğu tarih ile birlikte yapılan tüm parça değişimleri, değişen parçaların isimleri ve değişim fiyatlarını görmek için “PARÇA” boşluk “plaka bilgisi” boşluk “kaza tarihi bilgisi” yazarak 5664’e mesaj gönderebilirsin. 

SMS ile araç hasar sorgulama işlemi tüm telefon operatörleri kullanıcıları tarafından yapılabilir.

E-Devlet İle Online Araç Hasar Kaydı Sorgulama

E-devlet üzerinden araç hasar kaydı sorgulamak için izlemesi gereken adımlar şu şekildedir:

  • İnternet üzerinden https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ adresine giriş yapmalısın.
  • Ekrana gelen tablo üzerine E-devlet şifresi ve T.C. kimlik numaranı yazarak ‘’giriş yap’’ kutucuğuna tıklamalısın
  • Sonrasında yeni açılan ekranın sağ üst köşesindeki ‘’E-Hizmetler’’ sekmesine tıklayıp, sıralanan liste üzerinden ‘’Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’’ başlığını seçmen gerekir. Daha hızlı erişim için sayfanın en üstünde yer alan site içi arama çubuğuna da kurum ismini yazarak arama yapabilir, aynı ad ile ekrana gelen başlığa tıklayarak işlemi tamamlayabilirsin.
  • Bu adım ile ekrana gelen yeni liste üzerinden ‘’Trafik Poliçe ve Hasar Bilgisi Sorgulama’’ işlem başlığına tıklamalısın.
  • Son olarak açılan yeni pencere boşluğuna plaka numarası yazıp ’sorgula’’ kutucuğuna tıklayarak e-Devlet ile araç hasar kaydı sorgulama işlemini tamamlayabilirsin.

İşlem sonunda aracın hasar kayıtları, hasarların maddi değerleri, hasarın gerçekleştiği tarih, hasara sebep olan kaza nedeni ve tarihi görüntülenir.

 

e-devlet-ekrani

Sigortam360 İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Plakadan araç sorgulama internetten kolaylıkla yapabilirsin. Sigortam360 internet sitesinden online hasar sorgulamasını aşağıdaki sıralamaya göre hızlıca tamamlayabilirsin. Sigortam360’la araba hasar kaydı öğrenme adımları:

  • İnternetten https://www.sigortam360.com/ adresine gir.
  • Ana sayfanın sağ üstünde bulunan ‘’giriş yap’’ sekmesine tıkla.
  • Açılan tabloya E-posta adresi ve üye kullanıcını şifreni yazarak ‘’üye girişi’’ kutucuğuna tıkla.
  • Ekranın en üst bölümünden ‘’sorgular’’ sekmesine ardından açılan liste üzerinden ‘’hasar sorgula’’ başlığına tıkla.
  • Ekrana gelen boşluk üzerine araç plaka numarası yazıp, ‘’hemen sorgula ‘’ kutucuğuna tıkla.

Araba plaka sorgulama ile araç hasarlarının ne zaman gerçekleştiği, hasarların ne olduğu, tutarları hakkında bilgi alınır. 

sigortam 360

TRAMER İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama

TRAMER üzerinden araç hasar kaydı, mağdur bilgileri, araç trafik poliçesi, araç kasko poliçesi, kaza yapan aracın kaza tespit tutanağı üzerinde yer alan kusur oranı hakkında tüm bilgiler sorgulanabilir. Hasar kaydı öğrenme işlemleri arasından TRAMER ile araç sorgulaması yapmak için izlenen adımlar ise şöyledir:

  • İnternet üzerinden https://www.sbm.org.tr/ adresine giriş yap.
  • Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezine ait bu adresin ana sayfasındaki ‘’Sigortam360’’ sekmesine tıkla.
  • Ana sayfadan ‘’üye ol’’ sekmesini seç.
  • Açılan tablo üzerine yaşanılan şehir, e-posta adresi, ad, soy ad, doğum tarihi, yeni belirlenen bir şifre girip, ‘’ üye ol’’ kutucuğuna tıkla.
  • İşlem ardından yeni açılan sayfada yer alan ‘’sorgula’’ sekmesine tıkladıktan sonra gelen boşluk üzerine araç plakası yazıp ‘’hemen sorgula’’ kutucuğunu işaretle.

Bu adım sonunda aracın hasarları, tarihleri, maddi değerleri, hangi tarihli kazada gerçekleştikleri diğer detaylı bilgiler ekrana yansıyacaktır.

Çağrı Merkezi İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Çağrı merkezi üzerinden araç hasar kaydı sorgulama işlemini aşağıdaki adımları takip ederek tamamlayabilirsin. 

  • Çağrı merkezinden araç hasar kaydı sorgulamak için ilk olarak araç plaka bilgisini hazır etmeli ve T.C. kimlik numaranı ezbere bilinmiyorsan kimlikten bakmalısın. 
  • Daha sonra telefon ile ‘’11890’’ Alo Hasar Çağrı Merkezi arayıp, telefona yanıt veren temsilciye T.C. kimlik numarası ve plaka bilgilerini aktararak, hasar sorgusu yapmak istediğini belirt. 
  • Temsilci bu kapsamda, aracın trafiğe çıkış tarihinden günümüze kadar yaşanan kaza bilgilerini, bu kazalara ilişkin harsları ve değerlerini, tarihlerini aktarır.

TRAMER Üzerinden Yapılabilecek Sorgulama İşlemleri

Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi (TRAMER), tüm sigorta bilgilerinin toplandığı bir veri deposudur. Buradan şu sorgulamaları yapmak mümkün olmaktadır:

  • Araç hasar kaydı sorgulama
  • Kaza yapan aracın tutanak sonrası kusurlarını sorgulama
  • Araç kasko poliçesi sorgulama
  • Araç trafik poliçesi sorgulama 
  • Mağdur bilgileri sorgulama

Plakadan Araç Parça Değişimi Sorgulama

Plakadan araç parça değişimi sorgulama için SMS yöntemini de kullanabilirsin. Bunun için “Parca” boşluk “PLAKA” boşluk “HASAR TARİHİ” yazarak 5664’e yollamak yeterli olacaktır.

parca değişim

 

Plakadan Aracın Kaç El Değiştirdiği Sorgulama

Bir aracın kaç el değiştirdiğini sorgulamak için “DETAY” boşluk PLAKA” yazarak 5664’e SMS atman yeterli olacaktır.

el değiştirme

Plakadan Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama

Plakadan kaza tespit tutanağı sorgulama işlemi de oldukça basittir. Bunun için istersen sbm.gov.tr üzerinden online olarak isterseniz de 5664’e “KTT” boşluk “PLAKA” yazarak bilgi edinebilirsin.

kaza tespit

Plakadan Sorgulama Yaparak Hangi Bilgilere Ulaşabilirim?

Plaka sorgulama ile şu bilgilere ulaşman mümkün olacaktır:

  • Aracın geçmişte kazaya karışıp karışmadığına dair detaylar
  • Kazanın boyutları 
  • Aracın geçirdiği servis süreçleri 
  • Ödenmiş olan hasar tutarı 
  • Araç sigorta poliçe bilgileri 
  • Tazminatı ödeyecek şirket bilgileri 
  • Kaza ve tutanak bilgileri 
  • Aracın kaç kere el değiştirdiği bilgisi 
  • Aracın parçaları ve orijinal olup olmadıkları

E-Devlet Hasar Kaydı Sorgulama

E-devlet ile hasar kaydı sorgulamak için aşağıdaki adımlar izlenmelidir:

  • E-devlet sistemine giriş yapmalısın
  • Daha sonra e-hizmetler kısmına Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama yazarak çıkan sekmeye girmelisin.
  • Açılan ekranda istenilen bilgileri doldurduğun takdirde hasar kaydına ulaşabilirsin.

edevlet ekranı2

Hasar Kaydı Sorgulama Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hasar Sorgulama Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Araç hasar sorgulama yaparken E-devlet şifrenin ve plaka numarasına ilişkin bilgileri öğrenmiş olman gerekir. Eğer e-Devlet şifren yoksa belirli bir ücret karşılığında PTT şubelerinin gişe bölümünden şifreni alabilirsin.

Hasar Kaydı Sorgulamada KTT Ne Demektir?

Hasar kaydı sorgulamada KTT ifadesi çıkıyorsa, bu aracın kazaya karıştığını ve kaza ile ilgili olarak sürücüler arasında tutanak tutulduğunu bildirir.

Şasi No İle Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Eğer şasi no’yu biliyorsan e-Devlet üzerinde yer alan ‘’şasi no ile hasar sorgulama’’ işlem sekmesinden şasi no girerek sorgulama yapabilirsin.

Ücretsiz Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-devlet üzerinden plaka numarasıyla ve TRAMER ile araç hasar sorgula yöntemi ile ücretsiz sorgulama yapabilirsin.

Hasar Kaydı Sorgulama Ne Zaman Başladı?

Hasar kaydı sorgulama işlemleri 2003 yılında başlamıştır.

Araç Hasar Kaydına Nasıl İtiraz Edilir Ve Silinir?

Araç hasar kaydına itiraz etmek ve silmek için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi resmi web adresine (https://www.sbm.org.tr/) giriş yapıp ‘’itiraz’’ sekmesine girmelisin. Bu alandaki boşluklara cep telefon numarası, araç plakası, şase numarası yazıp silinme işleminin talep ettiğin tarih girmelisin. Açıklama kısmına ise net şekilde kaydın silinmesini yazarak ‘’gönder’’ kutucuğuna tıklayarak işlemi tamamlayabilirsin.

Plaka Değişince Hasar Kaydı Silinir mi?

Plaka değişinde hasar kaydı silinmez. Şasi numarasından tüm hasarlar halen görüntülenir.

Hasar Kaydı Olan Araç Alınırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hasar kaydı olan araç alırken her ihtimale karşı alıcı tarafından bir kez daha hasar sorgulaması, satıcıdan plaka bilgisi isteyerek yapmalısın. Bu araçların sorgulamada çıkan parça değişim bilgilerine dikkat etmelisin. Bu kapsamda kalitesiz parçalara sahip olan, orijinalliği bozulmuş bir araç alınmaz.

Sigortam.net’ten en uygun trafik sigortası ve kasko için teklifi almak için web sitesi üzerinden veya 444 24 00 numaralı Sigorta Destek Hattı’ndan trafik ve kasko sigortası teklifi alabilir, Sigortam.net’in sunduğu avantajlı seçenekleri değerlendirebilirsin.