Plaka Değiştirme ve Plaka Yenileme İşlemleri

tarafından
1262
Plaka Değiştirme ve Plaka Yenileme İşlemleri

 

Artık çok kolay bir işlem olmasına rağmen internet ortamındaki bilgi kirliliği nedeni ile çok zor bir işlermiş gibi algılanan plaka değiştirme işlemlerinden bahsedeceğiz. Plaka değişikliği nasıl yapılır? Plaka yenileme işlemleri için nereye başvurulur? Yıpranmış plaka yenileme için ne kadar ödenir? Tüm sorularınızın cevabını 2022 yılı plaka değiştirme yenileme güncel bilgilerini yazımızda bulabilirsiniz.

Plaka Değişikliği İşlemleri Nerede Yapılır?

En önemli soru aslında plaka değişiklik işlerinin nerede yapıldığıdır. Trafik tescil ile ilgili işlemler daha evvel Emniyet Müdürlükleri bünyesindeki Trafik Tescil Şubeleri tarafından yapılıyordu. Bilindiği üzere artık tüm trafik tescil işlemleri noterler aracılığı ile gerçekleştirilmekte. Önceki yıllarda araç satışı noterde yapılır sonrasında plaka değişikliği için Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne gidilirdi. Artık bu uygulama kaldırıldı ve tüm işlemlerin noterler aracılığı ile yapılmasına karar verildi.

plaka-ozellikleri

Plaka Değişikliği Nasıl Yapılır?

Plaka değişikliği veya plaka yenileme için iki ayrı yöntem bulunuyor. Bunlar araç devri ile plaka değişikliği ve ikamet yeri değişimi nedeni ile plaka yenileme işlemidir.

Araç Devir Nedeni İle Plaka Değişikliği İşlemleri

Yeni düzenleme ile aynı “il” sınırları içerisindeki araçların plakaları artık değiştirilmiyor. Önceki yıllardaki ilçeden ilçeye geçişlerde araç plakasının da değiştirilebilmesi uygulaması kaldırıldı. Satın aldığınız araç ikamet ettiğiniz ilin plakasına sahip değilse plakanızı değiştirebilirsiniz. Bunu için araç devir işlemleri esnasında noter katibine araç plakanızı değiştirmek istediğinizi mutlaka belirtin.

  • Araç devir işlemleri esnasında plakanızı değiştirmek istediğinizi belirtin.
  • Artık plaka seçmek gibi bir durum söz konusu değil. Noter katibi size sistem üzerinden, sıra hangisinde ise o plakanın verileceğini söyleyecektir.
  • İlla plaka seçmek istiyorsanız öncelikle Trafik Şube Müdürlüğü’ne giderek plakanızı ayırtmanız ve ücretini ödemeniz gerekiyor. Plaka işlemleri esnasında adınıza ayrılan plaka, sistemde görülecektir.
  • Yeni plakanız ruhsatınıza işlenecek.
  • Eski plakalarınızı notere teslime edeceksiniz.
  • Ruhsatınız ve devir belgelerinizle birlikte en yakın şoförler odasına gitmeniz gerekecek.
  • Kimlik, ruhsat, plaka basımı talep belgesi ve diğer evrakları şoförler odasında ibraz edin ve plaka basımı yapılması için gereken harç ücretini ödeyin.
  • Yeni plakalarınız, odanın yoğunluğuna göre 15 dakika ile 1 saat arasında size teslim edilecektir.
  • Yeni plakalarınızı, aracınızda plaka için ayrılan yere, plaka üzerinde vidalama yapmadan, plakalık yardımı ile monte edin.

Aslında okuduğunuz üzere süreç son derece kolay işlemekte.

İkamet Değişikliği Nedeni İle Plaka Değişimi

Bu işlem için de adresiniz yine size en yakın noter.

  • Araç ruhsatı,
  • Kimlik belgeniz,
  • Yeni ikamet adresinizi gösterir ikametgah belgeniz,
  • Aracınız trafik sigorta poliçesi,

Yanınızda bulunur şekilde başvurunuzu yapabilirsiniz.

Aracınızın motorlu taşıtlar vergisi ya da trafik cezası borcu olup olmadığı sorgulanacaktır. Eğer borcunuz görünürse ödeyip tekrar gelmeniz istenir. Gerekli başvuruyu yaptıktan sonra size verilen Plaka Basım Talep Belgesi ve yeni ruhsatınız ile birlikte şoförler odasına başvurmalısınız. Başvurunuza mukabil plakalarınız basılarak size teslim edilecektir.

Plaka Yenileme İşlemleri

Plaka değişikliğinden farklı olarak plaka yenileme işlemi, mevcut plakanızın kaybolması, zarar görmesi veya yıpranması halinde yenisi ile değiştirilmesidir. Araç muayene esnasında, araç plakasını vida ile araca sabitleyenler için yapmak zorunda kaldıkları bir işlemdir. Araç plakasının delinmesi ağır kusur olarak kabul edildiğinden aracınızın muayeneden geçmesi mümkün olmayacaktır.

Araç plaka yenileme işlemleri noterlerden yapılmaktadır. 2019 yılında iki tescil plakası bulunan araçlarda tek plakanın kaybolması durumunda, 1 (bir) plakanın ya da plakaların yıpranması, eskimesi durumunda eski ve yıpranmış plakaların basılabilmesi için noterler Plaka Basım Talep Belgesi Verme işlemi yapabilmektedirler. Bu işleme 10 Aralık 2018 tarihi itibari ile başladılar. Bu tarihten önce plaka yenileme için önce Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne gitmeniz gerekiyordu.

  • Plaka ya da plakalarınız kayboldu ise öncelikle Emniyet Müdürlüğü’ne giderek plakanızın kaybını bildirin. Bu bildiriminiz sebebi ile oluşturulan zaptı alın ve size en yakın notere gidin.
  • Yıpranma ya da eskime halindeki plaka yenileme işlemleri için notere giderek kimlik belgeniz, ruhsatınız, eskimiş ya da yıpranmış plakalarınızı ibraz edin ve eski plaka yenileme işlemi yaptırmak istediğinizi belirtin.
  • Size verilecek olan Plaka Basım Talep Belgesi ile şoförler odasına başvurun, harç ücretini de ödedikten sonra yeni plakalarınızı teslim alın.
  • Aldığınız yeni plakaları vidalamadan, delmeden ve zarar vermeden aracınıza takmanız önemlidir.

2022 Yılı Araç Alım Satım Noter Ücreti ve Plaka Basım Ücreti Ne Kadar?

2022 yılında araç alım satım için notere 290 TL, plaka basımı için şoförler odasına 75 TL ödemeniz gerekir.