Otomatik Vites Ehliyeti Nasıl Alınır? 2022

tarafından
653
Otomatik Vites Ehliyeti Nasıl Alınır? 2022

Otomatik vites, vites geçişlerinin sürücünün müdahalesi olmaksızın yapılabildiği şanzıman sistemine denilmektedir. Gerek ülkemizde, gerekse dünyada otomatik vitesli araç sayısı her geçen gün daha da artmaktadır. Ülkemizde her sene satılan 10 otomobilden 7’si otomatik vitesli araçlardır. Daha rahat kullanım kolaylığı, vites değiştirilmediği için yol hakimiyetinin fazla olması, sol ayak kullanılmadığı için rahat bir yolculuk gibi çeşitli avantajlarından dolayı kişiler otomatik vites tercih etmektedir. Otomatik vitesli araç alanların en çok merak ettikleri konuların başında ise otomatik vites ehliyeti gelmektedir.

Otomatik vites ehliyeti nedir, nasıl alınır?

Sürücü belgeleri ve ehliyet sisteminde geçtiğimiz senelerde köklü değişiklikler yaşandı. Bu yaşanan değişiklikler ile hayatımıza giren kavramlardan bir tanesi de otomatik vites ehliyeti olmuştur. Otomatik vites ehliyeti sürücülerin sadece otomatik vitesli araç kullanmalarını sağlayan bir çeşit sürücü belgesi sınıfı çeşididir. Son yıllarda oldukça yoğun şekilde rağbet görmektedir. Manuel araç kullanmayacak olan kişiler manuel araçla sınava girmemek adına otomatik vites ehliyeti almaktadırlar. Peki ama nasıl? Otomatik vites ehliyeti almak isteyenler için süreç nasıl işliyor?

Otomatik vites ehliyeti almak için öncelikle hangi sınıf ehliyet alacağınıza karar vermelisiniz. “Yeni ehliyet sınıfları” sayfamızda hangi ehliyet sınıfının hangi araçları kullanabileceği yazmaktadır. Karar verme aşamasından sonra ise bir sürücü kursuna yazılmalı ve burada teorik ve pratik eğitimlerinizi tamamlamalısınız. Eğitimlerinizi tamamladıktan sonra ise direksiyon sınavına ve ehliyet sınavına gireceksiniz. Bu aşamaları da başarı ile tamamlarsanız otomatik vites ehliyeti almaya hak kazanırsınız. Bu süreçte sizden istenilen belgeleri, bu sürecine ne kadar sürdüğünü, cebinizden çıkacak toplam ücreti, yaş sınırını ve çok daha fazlasını “Ehliyet Nasıl Alınır?” sayfamızda anlatmıştık. Otomatik vites ehliyetinde bu sayfadakilerden tek farkı direksiyon sınavına otomatik vitesli araçla katılacak olmanızdır. O yüzden tüm süreci daha iyi öğrenmek için ilgili sayfamıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

Otomatik vites araç ehliyeti almak

Otomatik vites ehliyeti hakkında sizlerden gelen en çok merak edilen konulara aşağıda yanıt verdik.

Otomatik vites sınavına girip başarılı olanların ehliyetinde ne yazar?
Yeni sistemle beraber otomatik şanzımanlı araç kullanmak için sürücü belgesi alan kişilerin ehliyetinde “Sadece otomatik araç kullanabilir” yazmaktadır.
Otomatik vites ehliyeti alanlar manuel kullanabilir mi?
Yukarıda verdiğimiz üzere otomatik vites ehliyeti alanların sürücü belgelerinde sadece otomatik araç kullanabilecekleri yazmaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere şayet otomatik vites ehliyetiniz varsa ve manuel vitesli yani düz vitesli araç kullanıyorsanız tespit edilmesi durumunda trafik cezası yiyeceğinizi unutmamalısınız. Bu şekilde yakalanmanız durumunda tarafınıza “Yetersiz Ehliyet Cezası” kesilmektedir.” yazmaktadır.
Otomatik vites ehliyeti alanlar yarı otomatik kullanabilir mi?
Otomatik vites ehliyeti sadece tam otomatik vitesli araçlar için verilmez. Bu ehliyet çeşidine sahip kişiler aynı zamanda yarı otomatik araçları da kullanabilirler.
Otomatik vites ehliyeti daha sonra manuel vites ehliyetine çevrilir mi?
Otomatik vites ehliyeti aldıktan sonra dilediğiniz vakit bu sürücü belgenizi manuel vites ehliyeti ile değiştirebilirsiniz. Ancak bunun için sürücü kursuna müracaat etmeli ve akabinde direksiyon eğitimi derslerinin yarısından devam etmelisiniz. Bu süreç sonunda da yeniden direksiyon sınavına girmeniz gerekmektedir. Sınavda başarılı olursanız eski otomatik ehliyeti, düz vites ehliyeti ile değiştirebilirsiniz.
Otomatik vites ehliyeti nasıl anlaşılır?
Otomatik vites ehliyeti ehliyetin üzerinde yazan ibareden kolay bir şekilde anlaşılabilmektedir. Çünkü otomatik vites ehliyetinde ehliyetin üzerinde “Sadece otomatik araç kullanabilir.” yazısı yer almaktadır. Ancak düz vites ehliyetlerde bu şekilde bir ibare yer almamaktadır.
Otomatik vites ehliyetinde yaş sınırı nedir?
Burada belirli bir yaş sınırı bulunmaz. Hangi ehliyet sınıfının otomatik ehliyetini alacaksınız o ehliyeti alma yaşı, yaş sınırınızdır. Örneğin B sınıfı ehliyet için ülkemizde 18 yaşını doldurmanız gerekmektedir. Ancak C sınıfı ehliyet için yaş sınırı 21 olarak belirlenmiştir.
Otomatik vites ehliyeti almak kolay mı, zor mu?
Otomatik vites ehliyeti ile düz vites ehliyet arasında tek fark otomatik vites ehliyeti almanızın ardından manuel araç kullanamayacak olmanızdır. Sınav sürecinde veya almış olduğunuz eğitimler sırasında manuel vites ehliyetinden farklı herhangi bir kolaylık veya zorluk bulunmaz. Belki sadece direksiyon sınavına otomatik araçla katılacağınız için daha rahat bir direksiyon sınavı süreci geçirebilirsiniz.

Günümüzde İstanbul, Bursa, İzmir gibi trafiğin bir hayli yoğun olduğu illerimizde sürücüler artık manuel araçları kullanmaktan kaçınmaktadırlar ve otomatik vitesli araçlara yönelmektedirler. Trafikte yaşanan dur kalk manuel şanzımanlı araç sürücülerini daha fazla yorduğu için gerek otomatik vitesli araçlara gerekse otomatik vites ehliyetine olan ilgi gün geçtikte yükselmektedir. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.