Monoküler ehliyet nedir, nasıl alınır?

tarafından
278
Monoküler ehliyet nedir, nasıl alınır?

Monoküler ehliyet nedir, ne demektir?

Yeni ehliyet alırken en çok karşılaşılan sorunlardan bir tanesi görme sorunlarıdır. Görme sorunları ile ilgili problemler geçmişte ehliyet alırken büyük sorunlar çıkarmakta ve bu yüzden sağlık şartını aşamadığı için birçok sürücü adayı ehliyet alamamaktaydı. Ehliyet alamayan bu kişilerin başında ise tek gözü görmeyen kişiler gelmekteydi. Ehliyet sisteminin sil baştan değişmesi ile artık tek gözü görmeyen vatandaşlarımız da rahat bir şekilde ehliyet alabiliyorlar. Ancak bu kişilere verilen ehliyet çeşidi daha farklı. Tek gözü görmeyen, diğer gözü ise kusursuz gören kişilere monoküler ehliyet verilmektedir. Başka bir ifade ile bir gözü kusursuz gören ancak diğer gözünde görme problemi olan kişiler monoküler ehliyet alabilmektedir.

Monoküler ehliyet alma şartları nelerdir?

Monoküler ehliyet alma şartları

Monoküler ehliyet alabilmeniz için görme problemlerinizde çeşitli şartlar aranır. Öncelikle “ehliyet alma şartları” sayfasındaki diğer başvuru şartları sağlanmalıdır. Akabinde de aşağıda vermiş olduğumuz sağlık şartını sağlıyor olmanız gerekmektedir.

  • Monoküler ehliyet almak isteyen kişide sadece tek gözünde rahatsızlık veya göz kaybı olmalıdır.
  • Tek gözünde görme oranı 10 üzerinden 10 olmalıdır.
  • Ehliyet almak için müracaat eden kişinin yatay görüş alanı 120 dereceden az olmamalıdır.
  • Görme sorunu en az 1 senedir devam etmelidir. Bunun sebebi adaptasyondur. Kişi bu süre içerisinde yaşadığı görme problemine adapte olmuş kabul edilmektedir.

Renk körlüğü, görme seviyesinde azalma, organ kaybı veya başka bir göz problemi yaşayan kişilerin yukarıda vermiş olduğumuz şartları sağlamaları durumunda monoküler ehliyet almak için müracaat edebilirler. Peki ama bu kişiler için süreç nasıl işlemektedir?

Monoküler ehliyet nasıl alınır?

Monoküler ehliyet almak ile normal ehliyet almak arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. İkisi arasında sadece çıkarılan sağlık raporu farklıdır. Sağlık raporunda da yukarıda verdiğimiz şartları sağlarlar ve monoküler oldukları hekimce tescil edilirse ehliyet alabilirler. “Adım Adım Ehliyet Nasıl Çıkarılır” sayfamızdaki ehliyet alma adımlarını izleyerek kolay bir şekilde ehliyetinizi alabilirsiniz. Öncelikle bir sürücü kursuna yazılacak, akabinde de ehliyet sınavı ile direksiyon sınavı aşamalarını geçecekseniz. En son da nüfus müdürlüğünden yeni ehliyetinizi çıkarmak için son başvurunuzu yapacaksınız. Tüm bu adımları aşmanız durumunda monoküler ehliyetinizi alabilirsiniz. Bu süreç yaklaşık 2 ile 2.5 ay arasında sürmektedir.

Tek gözü görmeyenler hangi ehliyet sınıflarını alabilirler?

Monoküler kişiler her ehliyet sınıfını kullanamazlar. Yönetmeliğe göre monoküler ehliyet almak isteyen kişiler sadece; M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F ehliyet sınıflarını alabilirler. Ticari araç ehliyeti alamazlar. Monoküler ehliyet almak için müracaat eden kişilere ayrıca ehliyet sınavında da şu şekilde bir soru çıkmaktadır;

Monoküler (tek gözü gören) kişiler, aşağıda verilen sürücü belgesi sınıflarından hangisini almak için başvuru yapabilir?

Monoküler ehliyet ile normal ehliyet arasında farklar nelerdir?

Normal ehliyet alırken geçtiğiniz tüm aşamaları monoküler ehliyet alırken de geçersiniz. Gerek bu aşamalarda gerekse girmiş olduğunuz ehliyet ve direksiyon sınavlarında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Monoküler kişiler; A, A1, A2, B, B1, BE, F ve M sınıfı sürücü belgesi alabilirler. Yani otomobil, motosiklet, kamyon kullanabilirler. Ancak ticari sınıfa giren diğer ehliyet sınıflarını alamazlar. Yani; tır, otobüs, minibüs ve ambulans kullanamazlar.

Tüm bunların dışında monoküler ehliyet ile normal ehliyet arasında tek fark monoküler ehliyetlerde yazan monoküler kodu. Bu kod ilgili ehliyetin monoküler bir sürücüye ait olduğunu bildirmek için konulmuştur.

Monoküler ehliyet sahibi olanlar ÖTV indiriminden yararlanabilir mi?

Bilindiği üzere Özel Tüketim Vergisi ülkemizde araç fiyatlarını oldukça yükseltmektedir. Bu yüzden kişiler ÖTV indirimi gibi fırsatlardan yararlanmak istemektedirler. Monoküler sürücüler de bu durumdan faydalanabilirler. Ancak tek başına monoküler bir sürücü olmak ÖTV indirimi için yeterli değildir. Bunun yanında aşağıdaki diğer şartları da sağlıyor olmaları gerekmektedir.

  • Tek gözde görme kaybının yanında bedensel bir engel bulunmalıdır. El veya ayak kaybı ya da bunun gibi organlarda meydana gelen bir işlev bozukluğu sağlık raporu ile belgelenmelidirler. Raporunda otomatik vitesli araç kullanabilir ibaresi yer alan kişiler ÖTV indiriminden faydalanabilir.
  • Engelli olma durumu yüzde 90 altında ise, araçlarını özel bir ekipman yardımı ile kullanmalıdırlar.
  • Bir gözün görmemesi tek başına yeterli değildir. Bununla beraber engelli olma durumu yüzde 90’ı geçmelidir.

Vermiş olduğumuz maddelerden de gördüğünüz üzere monoküler ehliyet sahibi kişiler monoküler olduklarından dolayı ÖTV indirimi alamazlar. Çünkü bu kişilere verilen engellilik derecesi %32 olarak belirlenmiştir.

Monoküler ehliyet alanlar nelere dikkat etmelidirler?

Monoküler ehliyet alan sürücüler belirli kurallara dikkat etmelidirler.

  • Monoküler ehliyet sahibi kişiler her yıl göz doktoruna muayene olmalılar ve buradan sağlık raporu almalılar. Bu sağlık raporunu ise daha sonra Trafik Şube Müdürlüğü’ne teslim etmeliler. Görme kusurunda değişim olup olmadığını belirlemek monoküler sürücüyü ilgilendirdiği kadar, trafikte yer alan diğer sürücü ve yayaların da sağlıklarını ilgilendirmektedir. Her sene sağlık raporu alma şartı bu yüzden konulmuştur.
  • Monoküler ehliyet sahibi kişiler, şehir içinde 50 km/saatten fazla hız yapamazlar.
  • Monoküler sürücü belgesi olanlar, şehir dışında yaptıkları seyahatlerde mevcut hız sınırının 10 km/saat altında bir hızla gitmeliler. Ancak ilgili yolda hız sınırı 90 km/saat ile bu hızla gidebilirler. Bu yasak 90 üstü hız kuralları için geçerlidir.
  • Tek gözü gören ehliyet sahibi olan kişiler araçlarında solda, sağda ve aracın içinde olmak üzere en az 3 ayna olmalıdır.
  • Monoküler sürücü belgesi sahibi olan kişiler ticari ya da resmi araç kullanamazlar. Sadece özel araç kullanmalarına izin verilmiştir.
  • Monoküler sürücülerin araçlarında arka camlarında sağ ve sol üstte monoküler olduklarını belirtir bir işaret koymalıdırlar.

Moneküler ehliyet gece sürüş yasağı var mı, kalktı mı?

Eski yönetmeliğe göre monoküler ehliyet sahibi sürücüler geceleri araç kullanamazlardı. Ancak bu durum geçtiğimiz senelerde kaldırıldı. Artık monoküler ehliyet sahibi kişilerin gece veya başka herhangi bir saatte araç kullanma kısıtlamaları bulunmaz. Diledikleri saat diliminde araçlarını kullanabilirler.

Monoküler ehliyet daha sonra normal ehliyete çevrilir mi?

Monoküler sürücü belgesi olan kişiler her sene göz muayenesi olarak sağlık raporu almalıdırlar. Şayet görme probleminde iyileşme yaşanmışsa kuşkusuz bunu raporlar belgeledikleri takdirde monoküler ehliyetlerini normal ehliyete çevirme işlemini gerçekleştirebilirler. Bunun için ehliyet değişim başvurusu yapılmalıdırlar.

Yazıda belirtilen tüm bilgiler güncel olarak Resmi Gazete’de yayınlanmış olan monoküler ehliyet yönetmeliği esas alınarak oluşturulmuştur. Bu sayfamızda monoküler ehliyet nasıl oluyor, kodları neler, monoküler ehliyet alabilir mi gibi konularda detaylı bilgiler paylaştık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.