Araç satın alınırken göz önünde bulundurulan en önemli noktalardan biri yakıt tüketimi. Pek çok insan da araç satın alırken daha fazla tasarruf etmek adına dizel araç tercih ediyor. Halihazırda bir aracı olanlar ise araçlarına otogaz sistemleri taktırarak LPG kullanmaya yöneliyor.
O halde tercihlerinizde sana yardımcı olabilmek adına araç alırken yakıt türü seçiminde dikkat edilmesi gereken noktaları incelemeye başlayalım.
Yakıt Tercihi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yakıt tercihi yaparken birçok faktör seçimini etkiler. Aracını nerede, ne sıklıkla kullanacağın ya da nereye park edeceğiniz gibi detayları göz önünde bulundurabilirsin. Dikkat etmen gereken tüm faktörleri senin için bir araya getirdik:
- Eğer araç düşük hızlarda ve trafiğin yoğun olmadığı bölgelerde kullanılacaksa, yılda 45 bin kilometre yapılacaksa, araç içi ses sorun teşkil etmeyecekse dizel motor tercih edilebilir.
- Kapalı otopark sorunu yaşanmayacak bölgelerde ve aracın performansını zorlamayacak koşullarda kullanılacaksa LPG’ye yönelmek doğru olabilir.
- Yakıtın araç fiyatını amorti etmesi beklenmeden aracın 3-5 yıl içinde değiştirilmesi veya yenilenmesi söz konusuysa, araç içinde gürültü olmamasına ve performansa önem veriliyorsa benzinli motor doğru bir seçim olabilir.
Aracına yanlış yakıt konulması durumunda ciddi problemlerle karşılaşabilirsin. “Araca Yanlış Yakıt Konulursa Ne Olur?” başlıklı yazımızı okuyarak bu konuda daha detaylı bilgi edinebilirsin.
Dizel mi Benzin mi? Hangi Yakıt Tercih Edilmeli?
“Benzin mi, dizel mi?” sorusuna cevap vermek için ilk olarak araç satın alırken ödenen tutara bakmak gerekir. Bu soruya yanıt verebilmek için yapılması gereken bir yıl içinde aracın ne kadar kullanılacağını göz önünde bulundurmaktır. Çünkü aracını sürekli kullanan ve uzun mesafe seyahat eden kişilerin yakıt tasarrufunu göz önünde bulundurarak dizel araca yönlenmeleri daha yararlı olacaktır. Bir örnek üzerinden ilerlemek gerekirse: 2020 yılının en çok satılan aracı FIAT Egea’nın 2023 yılındaki en ucuz dizel ve benzinli modellerini ele alalım.
Fiat Egea benzinli sedan versiyon ile sedan dizel seçenekleri arasında ciddi fiyat farkı bulunur. Bu fiyat farkı, diğer markaların benzinli ve dizel modelleri arasında da benzer oranda seyreder. Bu nedenle seçimlerini, bu karşılaştırma ve beklentilerine göre gözden geçirebilirsin.
Dizel motorlar benzinli motorlardan daha karmaşık bir yapıda oldukları için bakım masrafları da daha fazla olacaktır. Özellikle kalitesiz yakıt alımları sonrasında dizel motorlarda ciddi masraflar oluşur. Ayrıca dizel motorlu araçların periyodik bakımları da benzinlilere oranla daha pahalıdır. Uzun süreli kullanımlarda özellikle turbo arızası ihtimali mevcuttur ve bu da yine masraflı bir arıza olarak bilinir. Turbo arızasından korunmak için “intercooler”lı bir araç seçmen önemlidir. Oto periyodik araç bakımı hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin.
Araç satın alırken kasko fiyatı da oldukça önemli. Benzinli bir aracın kasko fiyatı daha ucuz olurken dizel araç kasko fiyatı, araç değerinden dolayı daha yüksek oluyor. Böylece dizel motor için ödenen farkın üzerine -eğer kredi ile ödenmiş ise faiziyle beraber- yüksek değerden dolayı kasko farkı da ekleniyor. Kasko fiyatı neye göre belirlenir öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsin.
Yakıt fiyatlarındaki artış, tüketicilerin araç konusundaki önceliklerinin değişmesine sebep oluyor. Önceki yıllarda araçlar için önemli olan performansken son zamanlarda bu gösterge, yerini yakıt tüketimine bırakıyor. İnsanlar, daha az yakıtla daha fazla yol yapmak istiyor. Yakıt hesaplama yapmak için tıkla.
Yakıt sarfiyatını arttıran etkenleri sürüş esnasında azaltmaya çalışan araç kullanıcıları, yakıt seçimi konusunda da benzinden uzaklaşan bir eğilim göstermeye başladı. Ancak benzin, araç alırken bir avantaj olarak değerlendiriliyor. Çünkü araç alırken benzinli yerine dizel tercih edenler, fiyat farkı ödeyerek daha yüksek maliyetlerle karşılaşıyor. Araçta yakıt tasarrufu sağlamak için ne yapılır öğrenmek için yazımıza göz atabilirsin.
LPG mi, Benzin mi, Dizel mi Avantajlı?
Otogaz sistemlerinin daha düşük bir maliyete sahip olduğu düşünüldüğünde LPG en uygun seçenek gibi duruyor. Ancak özellikle soğuk havalarda aracın benzinden LPG’ye geçmesi 5 km’yi bulabiliyor. Ayrıca LPG’nin araç çekişinde güçlüklere yol açtığı da bilinen bir gerçek. 100 km’de yapılan yakıt tüketimine bakıldığında da LPG, dizelin gerisinde kalıyor. Bu sebeple dizelin, LPG’den daha iyi bir seçim olacağı söylenebilir.
Peki, LPG ve benzinde durum ne? LPG mi benzin mi tercih edilmeli? Benzin fiyatları, LPG’ye göre daha yüksek olsa da uzun mesafeli yollarda oran hesaplaması yapıldığında LPG daha az tükettiği için LPG’nin daha düşük maliyetli olduğu görülür. Dolayısıyla benzin LPG farkı dikkate alındığında LPG kullanımı tasarruf sağlar.
“LPG’li araca kasko yapılır mı? öğrenmek için yazımızı okuyabilirsin.
Araç Satarken Dizel Motorun Farkı Nedir?
Daha yüksek fiyata satın alınan dizel araçlar, satarken de bu çizgiyi korur. Benzinli araçtan daha yüksek fiyata satılan dizel motorlu araç, alıcı bulmak konusunda da sıkıntı çekmez. Yakıt tasarrufunda benzin fiyatlarına önem veren pek çok kişi, ikinci el araç alırken de dizele öncelik verir. Ancak zaman zaman kullanıcılar tarafından dizel araçların 100 bin km’den sonra sorun çıkarmaya başladığı söylenir. Bu nedenle de belli bir mesafe katettikten sonra aracı satmak konusunda zorluk çekilebilir.
LPG’li araçlar ise bu konuda en şanssız olanlar. Kimi alıcı hiç LPG takılmamış araç isterken, kimisi otogaz sistemi markası konusunda seçici olabiliyor. Bu şekilde eleme yapılması, aracın alıcı kitlesinde önemli bir düşüşe sebep olabiliyor.
Araç satın alırken tasarrufu ön planda tutuyorsan yakıt tüketimi hakkındaki tüm detayları göz önünde bulundurmalısın. Fakat tercihin ne olursa olsun kasko sigortası yaptırmayı ihmal etme deriz. Böylelikle LPG’li ya da dizel aracını, turbo arızası gibi masrafları teminat altına alan kasko ile koruyabilirsin. Aracın için bütçene en uygun kasko sigortasına Sigortam.net web sitesi üzerinden veya 444 24 00 Sigorta Destek Hattı üzerinden ulaşabilirsin. Kasko fiyatları ve seçeneklerine göz atarak, senin için en uygun kasko sigortasını seçebilirsin.