Yasal zorunluluğu ve cezai yaptırımlarına rağmen sürücülerin birçoğu emniyet kemeri kullanmayı alışkanlık haline getirmemekte direniyor. Oysa pek çok kişinin yaşamını kaybetmesine neden olan trafik kazalarında emniyet kemeri kurtarıcı olabiliyor. Emniyet kemerini kullanmayan kişiler ise hayatını kaybedebiliyor veya ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalabiliyor.
Emniyet kemeri kullanılmadığında kişiler çarpmanın etkisiyle zarar görebilecekleri gibi araç dışına da savrulabilir. Üstelik bu durumda zarar gören sadece sürücüler olmayabilir. Seyir halinde sürücünün yanında bulunan kişiler de ağır yaralanabilir. Dolayısıyla emniyet kemeri tüm yolcular için gereklidir.
Herhangi bir kaza ya da yaralanma olmasa da trafik kurallarına göre emniyet kemeri takmak bir zorunluluktur. Takılmaması durumunda ceza kesilir ve ödeme yapılması gerekir.
Emniyet kemerinin kullanılmamasının altında birçok farklı düşünce yatar:
- Kısa süreli yolculuklarda emniyet kemeri takmaya gerek yok.
- Ben iyi bir sürücüyüm, kaza yapma ihtimali olanlar düşünsün.
- Kaza esnasında araç emniyet kemerinin kilitlenmesinden korkuyorum.
- Düşük hızda giderken emniyet kemerine gerek yok.
Bu tip yanlış bilgilendirmeler ve inanışlarla emniyet kemeri kullanılmıyor. Peki, emniyet kemerini kullanmak neden bu kadar önemli ve bize ne faydası var?
Emniyet Kemeri Takmanın Önemi
Emniyet kemerinin güvenli sürüşe katkısı, yapılan araştırmalarda da kanıtlanmış durumda. Örneğin ölümlü kazalarda emniyet kemeri kullananların %24,8’i hiçbir zarar görmezken emniyet kemeri kullanmayanların sadece %6,3’ü yara almadan kurtulabiliyor. İşte emniyet kemerinin faydaları!
- Çarpmanın neden olduğu sarsıntıların azalmasını sağlar.
- Çarpma etkisi vücudumuzdaki tek noktaya değil, bütün noktalara yayıldığı için vücudumuzdaki tek bir bölgenin şiddetli darbe görmesi engellenmiş olur.
- Emniyet kemeri kişileri araç içinde tutar, savrulmanın önüne geçer.
- Göğüs, baş, omurilik gibi vücudun hassas bölgelerinin bir yere çarpmasını engeller.
- Ufak çaplı kazalarda ciddi yaralanmaların önüne geçilmesini sağlar.
- Çarpmanın neden olduğu sarsıntıların azalmasını sağlar.
- Çarpma etkisi vücudumuzdaki tek noktaya değil, bütün noktalara yayılır. Dolayısıyla vücudumuzdaki tek bir bölgenin şiddetli darbe görmesi engellenmiş olur.
- Emniyet kemeri kullanmayan kişilerin kaza esnasında araçtan fırlamaları sıklıkla yaşanan bir durumdur. Emniyet kemeri kişileri araç içinde tutar, savrulmanın önüne geçer.
- Göğüs, baş, omurilik gibi vücudun hassas bölgelerinin bir yere çarpmasını engeller.
- Ufak çaplı kazalarda ciddi yaralanmaların önüne geçilmesini sağlar.
Emniyet Kemeri Takmamanın Zararları
Emniyet kemeri kullanılmadığında karşılaşılabilen olumsuzluklar şunlar:
- Aniden çarpışma sonucu kişi öne fırlar. Ön cam, torpido veya direksiyona çarpma sonucunda yaralanmalar meydana gelir.
- Yaralanma ihtimali %30 oranında yükselir.
- Baş ve göğüste ciddi yaralanmalar yaşanır.
- Çarpma sonucu iç organlar zarar görür.
- İç kanamalar ve travmalar görülür.
- Çarpışma ölümle sonuçlanabilir.
Emniyet Kemeri Nasıl Takılmalıdır?
Emniyet kemeri takarken kemerin üst kısmının boyunla temasından kaçınmalı, alt kısmı ise göbek bölgesinin altından, kalça hizasından geçirmelisin. Emniyet kemeri kesinlikle gergin bir vaziyette olmalı ve vücudunu iyice kavramalıdır.
Emniyet Kemeri Kullanımı Hakkında Yanlış Bilinenler
Her yıl meydana gelen kazalarda sürücü ve yolcuların emniyet kemeri kullanmadığı durumlarda ölüm oranının daha yüksek olduğu görülüyor. Emniyet kemeri ile ilgili bilinen yanlışlar şunlar:
- Kısa mesafelerde kullanılması gereksiz: Ölümle sonuçlanan kazaların %80’i yolculuğun ilk 30-40. kilometrelerinde meydana geliyor. Saatte 90 km hız ile giden bir araç için bu mesafe sadece yarım saatlik yol demek.
- Yavaş gidiliyorsa emniyet kemerine ihtiyaç olmaz: Meydana gelen trafik kazalarının yarıdan fazlası saatte ortalama 60 km hız ile giden araçlar tarafından yapılıyor. 50 km hız ile giden bir araçta emniyet kemeri kullanımının ihmal edilmesi durumunda yaralanma riski %70’tir. Bu hızda meydana gelen bir çarpma, 4. kattan düşmek ile eşdeğerdir.
- Arka koltukta oturanların kullanmasına gerek yok: Kazalardaki ağır yaralanmalarda arka koltukta emniyet kemeri takmanın, yaralanma şiddetini %50 azalttığı yapılan araştırmalarla kanıtlanmış durumda. Ayrıca emniyet kemeri takma zorunluluğu, Karayolları Trafik Kanununa göre sürücü dahil tüm yolcular için geçerlidir.
- Kemer, kaza esnasında araçta sıkışmaya sebep oluyor: Trafik kazası esnasında bulunulabilecek en güvenli yer, aracın içidir. Araç dışına fırlayan bir yolcunun ölüm riski çok daha fazladır.
- Hava yastığım var, emniyet kemerine gerek yok: Hava yastığı, emniyet kemerinin faydasını %40 oranında artırır ancak tek başına emniyet kemerinin sağladığı güvenliği sağlamaz ve savrulmayı durdurmaz.
Günümüzde emniyet kemerleri omuzdan çapraz gelerek kilit noktasına ve kilit noktasından yana doğru bağlantı noktasına olmak üzere üç güvenlik noktası üzerine inşa edilmiştir. Önceki yıllarda kullanılan ve yalnızca omuzdan çapraz gelerek kilit noktasına ulaşan emniyet kemerlerinin yetersiz kalması üzerine Volvo tarafından geliştirilen bu sistem ile bir kaza anında emniyet kemeri 2 tonun üzerinde bir etkiye direnç sağlayabilmektedir.
Bu etkiye engel olmak için 75 kg’lık bir kol gücü gerekiyor ki bir insanın sağlayabileceği azami kol gücü 25 kg’dir. Bu nedenle kaza sırasında emniyet kemerinin takılı olması, emniyette olduğun anlamına gelir.
Emniyet Kemeri Cezası 2024
Emniyet kemeri kullanımı, sürücüler için bir tercih değil zorunluluktur. Emniyet kemeri takmamanın bir cezası vardır ve her yıl trafik cezaları listesinde yer alır. Trafik cezaları arasında yer alan emniyet kemeri takmama cezası, sürücülerin güvenliğini sağlama ihtiyacından uygulanır. Peki, 2024 yılında emniyet kemeri cezası ne kadar? Ehliyet ceza puanı hakkında bilgi almak için diğer sayfamızı ziyaret edebilirsin.
2024 emniyet kemeri cezası için güncel ödenmesi gereken tutar 691 TL’dir. Emniyet kemeri cezası ödeme için işlemlerini 15 gün içinde yaparsan emniyet kemeri takmama cezası tutarında %25 oranında indirim uygulanır. Yani 691 TL ceza tutarı, 518 TL olarak ödenir.
Araç plakana yazılan cezalar var mıdır, trafik cezası ödemesi yapman gerekiyor mu öğrenmek için trafik cezası sorgulama yazımızdan detaylı bilgi alabilirsin.
Araçlara Göre Emniyet Kemeri Takma Zorunluluğu
Emniyet kemeri cezası, kullanma zorunluluğundan kaynaklanır. Ancak bazı araçlar ve kişiler için emniyet kemeri zorunluluğu yoktur. Emniyet kemeri takma zorunluluğu olmayanlar, Karayolu Trafik Yönetmeliği’nin Sürücülerin ve Yolcuların Tertibat Kullanma Mecburiyeti” başlıklı 150. Maddesinde tanımlanmıştır. Peki, kimlerin emniyet kemeri takma zorunluluğu yoktur?
- Yerleşim yeri içerisinde ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan minibüs ve otobüsler ile dolmuş yolcuları
- Geri gitme veya park etme yerlerinde 25 km/s hızını geçmeyen sürücüler
- Ambulanslarda hasta veya yaralılara müdahale nedeniyle özel pozisyonlarda bulunan kişiler
Sağlık Sorunları Nedeniyle Emniyet Kemeri Takmama
Sağlık sorunlarından dolayı emniyet kemeri takamayacak olan kişilerin Devlet Hastanesi Sağlık Kurulundan emniyet kemeri takamayacağına ilişkin olarak Sağlık Kurulu Raporu alması gerekir. Bu kişiler, raporda belirlenen süre boyunca emniyet kemeri takmaktan muaf tutulurlar.
Her gün binlerce kazanın yaşandığı trafikte pek çok insan emniyet kemeri kullanmadığı için yaşamını kaybediyor. Bu nedenle hem bu kayıpların önüne geçecek hem de emniyet kemerinin önemini pekiştirecek uygulamalara önem vermeli, emniyet kemeri takma zorunluluğunu ihlal etmeden kurallara uymalısın
Hemen Kasko Sigortası Yaptır, Güvenle Seyahat Et!
Kaza riskine karşı emniyet kemerini kullandığın gibi aracının güvencesi olan kasko sigortanı da mutlaka yaptırmalısın. Kasko güvencesine en uygun kasko fiyatlarıyla sahip olmak için dilersen Sigortam.net’te online kasko sorgulama yapabilir, dilersen de 444 24 00 numaralı Sigorta Destek Hattımızdan 7/24 yardım alabilirsin.