Elektrikli arabalar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygınlaşmaya başladı. Özellikle çevreye verdiği zararlardan ötürü dizel araçlardan elektrikli araçlara geçiş süreci de hızlandı. İçten yanmalı benzinli araçların ciddi oranda karbon emisyonuna sebep olduğundan artık doğa dostu araçlar tavsiye ediliyor. İşte elektrikli araçlar da tam olarak burada devreye giriyor.
Standart araçlardaki içten yanmalı motor yerine elektrikli motor kullanılan bu araçlar pil setleri ve bataryalardan gücünü alır Modele göre farklı batarya çeşitleri söz konusu olabilir. Elektrikli araçlar doğa dostu, zararsız bir taşıma aracı olarak popülerliğini artmaktadır.
Elektrikli araçların bu denli iddialı bir şekilde ortaya çıkması elbette “Elektrikli araç şarj maliyeti nedir?” sorusunu da akıllara getirir. “Elektrikli aracı evde şarj etmek mümkün mü?”, “Dizel benzinli araçlara göre daha mı avantajlı?”, “Şarj süresi ne kadar?”, “Elektrikli araba evde şarj maliyeti nedir?” gibi pek çok soru kamuoyunda kendisine yer bulur. Bu yazımızda elektrikli araçların evde şarj edilip edilemeyeceği ve şarj ediliyorsa ne kadarlık bir maliyet ortaya çıkardığını ele alacağız.
Elektrikli Araç Nasıl Şarj Olur?
Elektrikli araçlar, şarj istasyonlarından şarj edilebilen araçlardır. Ancak aracını evde şarj etmek isteyenler için bazı gereksinimler ortaya çıkabilir. Türkiye’deki evlerde bulunan standart 220 volt alternatif akım (AC) prizlerini kullanarak elektrikli bir aracı şarj etmek mümkündür. Ancak bu yöntem, genellikle “seviye 1” şarj olarak adlandırılan ve daha düşük bir güç seviyesi sağladığı için, aracın tamamen şarj olması daha uzun sürebilir.
Daha hızlı bir şarj süresi için, genellikle “seviye 2” olarak adlandırılan ve 240 volt AC elektrik sağlayan özel bir ev şarj istasyonuna yatırım yapmak gerekebilir. Bu cihazlar genellikle bir elektrikçi tarafından kurulmalıdır ve kurulum maliyetleri ve donanım maliyetleri de dahil olmak üzere ek bir maliyet gerektirir. Elektrikli araç dönüşüm maliyeti 2023 yılında önceki yıllara kıyasla farklılık gösterir. Yüksek güç demek daha fazla maliyet anlamına geldiği göz önünde bulundurulmalıdır.
Elektrikli araba nasıl şarj edilir yazımızdan şarj yöntemleri, elektrikli araba kaç saatte şarj olur yazımızdan da şarj süreleri hakkında bilgi alabilirsin.
Evde Elektrikli Araç Şarj Olur mu?
Elektrikli araç evde şarj edilebilir ancak bunun maliyeti yüksek olabilir. Bununla beraber mobil şarj cihazları daha ekonomik olabilir. Garajı bulunmayan evlerde elektrikli arabayı şarj etmek zor olabilir. “Öncelikle elektrikli şarj cihazı fiyatı nedir?”, “Nasıl kurulur?”, “Uzun süreli kullanıma uygun mudur?” gibi değerlendirmek bu soruların cevaplarına göre elektrikli arabayı evde şarj edip etmemeye karar vermek önerilir.
Elektrikli Araç Şarjı Evde Tasarruf Sağlar mı?
Evde bir şarj istasyonu kurduğunuzda uzun vadede kâra geçebileceğinizi, kullanışlı bir ortam yaratabileceğinizi düşünebilirsiniz. Ancak karşılamak zorunda olduğunuz araç / gereçlerin ne kadar sürede kendi masrafını çıkardığını, yakınınızda araç şarj istasyonu olup olmadığını da göz önünde bulundurarak hesaplamanız gerekir. Bu miktar aracın marka ve modeline, batarya boyutuna, evinizde bulunan elektrik tesisatına ve bölgedeki elektrikli araç şarj istasyonlarının evinize yakınlığına göre değişiklik gösterebilir.
Elektrikli aracın tasarruflu olması durumu sadece evde şarj maliyetleri açısından değil diğer benzinli araçlara göre ne kadar yakıt tükettiği açısından da merak edilir. Elektrikli araba ne kadar yakar yazımızdan yakıt tüketimi hakkında merak ettiklerini öğrenebilirsin.
Evde Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Ne Kadar?
Elektrikli araba şarj maliyeti alacağınız modele ve modelin özelliklerine göre farklılık gösterecektir. Piyasada farklı fiyatlarda şarj aletleri bulmak mümkündür. Ancak genel olarak piyasaya bakıldığında elektrikli araba evde şarj maliyeti 2023 için 19 bin TL (600-700 Euro arası) ile 46 bin TL (1600 Euro civarı) arasında değişkenlik göstermektedir. Elbette bu miktarlar hem aracınızın modeline hem almak istediğiniz şarj istasyonu özelliklerine göre değişkenlik gösterecektir. Bununla beraber elektrikli araç şarj istasyonu kurulum maliyetini de göz önünde bulundurmanız gerekir. Şarj istasyonu almadan önce bu konuda kapsamlı bir araştırma yaparak en doğru elektrikli araç şarj cihazına sahip olmak mümkündür. Elektrikli araba şarj maliyeti ne kadar yazımızdan diğer yöntemlerin maliyetlerini de öğrenebilirsin.
Ev İçin Hangi Şarj İstasyonu Uygun?
Elektrikli araba evde şarj için iki tipte şarj cihaz ünitesi bulunuyor. Bunlardan bir tanesi duvar tipi şarj ünitesi diğeri de mobil duvar tipi şarj ünitesidir. Her ikisinin de kendisine göre avantajları vardır. Hangi şarj ünitesi alacağınız teknik donanımdan maliyete kadar pek çok bileşeni göz önünde bulundurarak karar vereceğiniz bir durumdur. Bu sebeple iki şarj ünitesini de tek tek ele almakta fayda olacaktır.
Bir şarj istasyonu almaya karar verdiğinizde modeli ve maliyeti kadar evde kullanım kolaylığını da göz önüne almanız önerilir. Ev için alınacak bir şarj istasyonunun ebatları nedir, iyi şekilde muhafaza edilebilir mi? Duvar tipi elektrikli araç şarjları çok farklı model ve renge sahiptir. Bu sebeple eve alınacak şarj cihazının evinize uygun aklınıza yatan bir modelde tercih edebilirsiniz. Hem ebat olarak hem de renk olarak seçeneklerinizin olduğunu bilmelisiniz. Şimdi elektrikli araba evde nasıl şarj edilir bunları inceleyelim.
Mobil Duvar Tipi Şarj Ünitesi
Elektrikli araçlar için tasarlanan ve oldukça kullanışlı olan şarj ünitelerinden bir tanesi mobil tipteki şarj üniteleridir. “Elektrikli araba evde nasıl şarj edilir?” sorusunun en basit cevabı bu şarj istasyonlarıdır. Mobil şarj cihazlarının pek çok avantajı bulunur. Bunlardan en önemlilerinde biri sadece bir fişle çalışıyor olmasıdır. Yani şarj cihazınız hazırlandıktan sonra doğrudan bir CEE prizine bağlayarak kullanmaya başlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra adaptör de kullanabilirsiniz. Yani bir bu tarz şarj ünitesini elektrikçi çağırmadan, herhangi bir yardıma ihtiyaç duymadan elektrikli araç batarya değişim maliyeti ödemeden kullanmaya başlayabilirsiniz.
Sabit Duvar Tipi Şarj Ünitesi
Sabit bir şekilde duvara monte edilen bu şarj ünitesi bağlantı kablosuna sahiptir. Bu tip sabit şarj cihazları mobil değildir. Yani kurulum aşamasında bir uzmandan destek almak gerekir. Bu durumda elektrikli araba evde şarj maliyeti artış gösterebilir. Ayrıca önceden bir elektrikçinin gelip evinizdeki elektrik tesisatının uygunluğunu da kontrol etmesi önerilir. Sabit duvar tipi şarj üniteleri mobil ünitelerle maliyet bakımından hemen hemen aynıdır.
Evde elektrikli araba şarj etmek için sabit ya da mobil şarj üniteleri kullanılabilir. Şarj ünitesi fiyatları da değişken olduğundan elektrikli araba evde şarj maliyeti 2023 fiyatlarının aylara göre değişkenlik gösterebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Elektrikli Araçlara Özel Kasko Sigortanı da Hemen Yaptır!
Elektrikli araçlar motor ve çalışma özellikleri gereği diğer benzinle ya da dizelle çalışan araçlara göre farklıdır, bu açıdan hasar konusunda da farklı riskleri vardır. Hasar maliyetleri yüksek çıkabilir ve tamir servisleri diğer araçlara göre daha kısıtlıdır. Elektrikli araç nedir yazımızdan aracın özellikleri ile ilgili daha detaylı bilgi alabilirsin.
Hasar konusunda ise en önemli güvence kaskodur. Elektrikli aracının hasar masraflarını kendi bütçenden karşılamamak için kasko sigortası yaptırmak oldukça avantajlı olacaktır. Elektrikli araç kasko fiyatları için hemen teklif alarak teminat kapsamlarını öğrenip fiyatları inceleyebilirsin.